Защо се свиват листата на мушкатото през зимата?

10755
Защо се свиват листата на мушкатото през зимата?
Снимка: iStock

Листата на мушкатото се свиват през зимата при неправилна грижа - цветето не обича течение, високи температури, особено в близост до отоплителни радиатори.

Мушкатото е много непретенциозно цвете, което се среща в повечето домове като стайното цветарство. Въпреки това, когато отглеждате това растение, един от проблемите, с които се сблъскват градинарите е свиване на листата навътре. Причината за този проблем може да бъде при неправилно подхранване. Възможно е и нападение от паразитни насекоми.

Възможни причини за свиване на листата

Свиването на листата често показва инфекция с паразитни насекоми: листни въшки, белокрилки или паякообразни акари. Тези насекоми изсмукват клетъчния сок, което кара листата да се огъват навътре. При заразяване с паякообразни акари може да се забележи паяжина на гърба на листа. Белокрилките или колониите от листни въшки могат да се видят с просто око.

Вирусните заболявания също често причиняват свиване на листата. Вирусните заболявания могат да бъдат диагностицирани по допълнителен признак - мозаечни кафяви или жълти петна, покриващи повърхността на листното острие.

Как да направите мушкатото си три пъти по-красиво?

В допълнение към вирусни заболявания и увреждане от насекоми, листата, извити навътре, могат да бъдат следствие от нарушения на условията на цветето.

Изсушаване на почвата поради нередовно поливане. Извиването на листата е защитна реакция на растението. Мушкатото се опитва да намали интензивността на загубата на влага, като извива листните си остриета, като по този начин намалява площта на изпарение.

Прекомерното поливане, колкото и да е странно, също може да доведе до свиване на листата. При такива условия има недостиг на кислород в кореновата зона, в резултат на което абсорбцията на влага намалява.

Както в първия случай, мушкатото се опитва да намали интензивността на изпарението. Сухият въздух в помещението също насърчава растението да пести влага, особено често се случва през отоплителния сезон.

Лошото подхранване е друга причина, поради която листата се извиват навътре. Диетичните нарушения включват азотно-калиев глад и липса на микроелементи (по-специално бор). Когато почвеният разтвор е кисел, има дефицит на калций - в този случай листните остриета на цветето често се извиват навътре.

Когато растенията се прегреят от излагане на топлинни лъчи, листата губят тургор и се извиват. По правило до вечерта тургорът се възстановява.

Ако искате вашето МУШКАТО да цъфти цяла зима, не забравяйте да направите ТОВА през есента

Как да помогнем на мушкатото да не му се свиват листата?

При отглеждането на това цвете трябва да се спазват редица изисквания, за да се осигури нормален растеж и развитие на растенията. Цветето обича ярка, дифузна светлина, така че трябва да е на добре осветено място, като се изключва излагането на пряка слънчева светлина.

Почвата трябва да е структурирана (рохкава), добре пропусклива за кислород и влага. В дъното на саксията е необходимо да се осигурят дренажни отвори, през които ще се оттича излишната вода за напояване. Необходимо е също така да се осигури дренаж - малък слой от разширени глинени чипове. Почвената смес можете да закупите в цветарски магазин или да я приготвите сами. Например, почвата може да се приготви от 1 част неутрален торф, 1 част изгнил хумус и 3 части градинска почва. Добра идея е да добавите 1 част кокосови влакна или вермикулит.

Мушкатото трябва да се полива на малки порции, когато горният слой на почвата изсъхне. При ниска влажност е необходимо периодично да се пръскат растенията със спрей бутилка. За торене е по-добре да използвате закупени сложни торове. Честотата на торене и дозировката са посочени на опаковката. Веднъж месечно е препоръчително да се третират растенията с разтвори на микроелементи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com