15 млн. души по света говорят български език

6336
15 млн. души по света говорят български език
Снимка: iStock/Guliver

Българският език в глобален мащаб се разпространява с бързи темпове, каза доц. д-р Ана Кочева от Института за български език към БАН в коментар на създадената от нея карта на българоезичните по света.

Относно изследването доц. Кочева уточни, че хората, които говорят езика ни по земното кълбо, са 15 млн., а броят на българските училища също се увеличава бързо.

Искат въвеждане на матури по български език в страните от ЕС

Матури по български език да бъдат включени в образователните системи на страните от ЕС. За това настояват от Асоциацията на българските...

„Прави впечатление и това посочват и от Държавната агенция за българите в чужбина, а и ние в контакт с нашите общности установяваме, че българските училища навсякъде по света се множат и то в много бърза прогресия. Създават се. Дали ще са под формата на неделни или някаква друга - това няма никакво значение, но като че ли има нов импулс за ребългаризация. Там, където има смесени бракове, ситуацията с българския език е много по-сложна, защото в семейства, в които майката е българка, езикът като че ли се поддържа по-добре. Там, където ситуацията е обратна, той се губи много по-бързо“, добави доц. Кочева, цитирана от Фокус.

Тя подчерта, че има много и различни причини за нееднаквото разпространение на българския език по света, които трябва да се отчитат отделно за всяка страна, в която са се преселили наши сънародници.

Ученият допълни, че в езика ни се наблюдава и възраждане на диалектите и интереса към тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com