X
 
 

Форум "Креативност и иновации в образованието" ще се проведе в СУ "Св. Климент Охридски"

1234 0
photo of Форум "Креативност и иновации в образованието" ще се проведе в СУ "Св. Климент Охридски"
Снимка: iStock/Guliver
На 07 и 08 ноември 2019 г. в Аула Магна на Ректората на СУ “Св. Климент Охридски” ще се проведе научно-практически форум “Креативност и иновации в образованието”. На събитието ще бъде представен опитът на изследователи и практици от иновативни детски градини и училища в България, САЩ, Великобритания, Канада, Индия, Холандия, Китай и Норвегия. Водещ на форума ще е доц. д.н. Данаил Данов.

Една трета от запитаните учители, директори и родителите искат регламентиране на процедура за създаване на иновативни детски градини, сочат предварителните данни от проучване, стартирало на 1 ноември 2019 г., което е организирано от преподаватели, студенти от ФНОИ на СУ “Св. Климент Охридски”. Приблизително 400 училища в цялата страна са иновативни, но такава възможност за детските градини все още не съществува.

Важна част от програмата са предварителните дискусии по работни групи, предвидени за следобеда на 07.11.2019. Участниците в тях ще формулират предложения за това как да се улесни въвеждането на иновациите и да се насърчи креативността в детската градина, началното и средното училище. Работната група за предучилищно образование ще даде предложения за създаване на процедура за иновативни детски градини. Тези препоръки ще бъдат представени на форума - на 08.11.2019 - и ще бъдат изпратени до Министерството на образованието и науката.

Програмата на събитието включва още представяне на опита на щата Южна Каролина - САЩ в политиките за креативност и иновации в образованието, както и въвеждането на Монтесори педагогиката в държавните училища - от страна на световноизвестния изследовател - проф. д-р Брук Кулкласур, директор на изследователския институт “Ралей” към университета “Фърман”. Отговори на въпроса “Има ли нужда образованието от ”нова вълна”?” ще дава образователният футурист от Великобритания - Грег Ботрил, автор на книгата “Може ли да отида и играя?” Тенденциите в норвежкото гимназиално образование ще представи Камила Милър, учител в Монтесори гимназия и член на Борда на директорите на Монтесори Европа. Специално място на форума е отделено на реализирани и предстоящи иновативни педагогически практики в България, осъществявани от студенти и преподаватели на СУ.

Форумът се организира от преподаватели от Факултета по науки за образованието и изкуствата на СУ “Св. Климент Охридски”, както и от студенти, завършили програми за следдипломни квалификации в областта на Монтесори-педагогиката и медийно-дигиталната грамотност, предлагани вече четвърта година от най-старото висше учебно заведение у нас.

Повече информация за лекторите, работните групи и работилниците може да научите тук:

www.montessoriforteachers.net,

https://www.facebook.com/events/527314721158754/

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Дневен хороскоп за 20 ноември

Овен Това е ден, в който с лекота ще усвоявате нови знания. Проявената мъдрост ще ви носи плодове дълго време. Телец Това е ден, в който творческата...