И на 80 години Баба Марта радва децата

26876
И на 80 години Баба Марта радва децата
Снимка: БГНЕС

80-годишна Баба Марта радва над половин век децата в русенското село Бъзън. Всяка година 1 март е специален ден за Пенка Тодорова, която влиза в ролята си и раздава мартенички на малчуганите.

Освен като Баба Марта пенсионерката е известна и с оригиналната си колекция от мартеници, които е събирала повече от 50 години, предаде БГНЕС.

За първи път Пенка Тодорова става Баба Марта през 1962 г. Тя се справя толкова добре с този образ, че в селото вече не си и помислят да ангажират друг човек. Пенсионерката разказва, че блясъкът в очите на децата, когато отиде при тях като Баба Марта, я прави много щастлива и затова с удоволствие изпълнява тази роля вече 53 години.

Когато се среща с малчуганите от Бъзън, тя им разказва легенди за празника и им показва своята интересна колекция. В нея има над 100 мартенички, събирани повече от половин век. Най-старите са от 60-те години, изработени от вълна и памук, с фигурки към тях. За децата е любопитно да видят с какво са се окичвали техните баби и дядовци и техните родители, когато са били малки.

Пенка Тодорова се включва и в работилничките за изработка на мартеници, които правят децата от Бъзън. Тази година творенията в бяло и червено ще бъдат продавани с благотворителна цел като част от кампанията, подета от жителите на село Бъзън. Те събират средства, за да си купят обратно сградата на училището, продадено преди няколко години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com