Кардиолозите от УМБАЛ "Чирков" прегледаха близо 30 деца, лишени от родителски грижи

3815
Кардиолозите от УМБАЛ "Чирков" прегледаха близо 30 деца, лишени от родителски грижи
Снимка: УМБАЛ „Чирков“

Лекарите от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ прегледаха близо 30 деца, лишени от родителски грижи, в рамките на коледната благотворителна програма на болницата.

Децата са на възраст между 6 и 18 години и са настанени в Центрове от семеен тип. Прегледите включват изследване на клиничното състояние, ЕКГ и ехокардиография.

„При едно дете е установена вродена сърдечна малформация, при 3 деца има леки отклонения и ще трябва да се проследят във времето. Всички останали деца са здрави.“, отчете доц. Пенчо Кратунков, детски кардиолог и началник "Отделение за лечение на вродени сърдечни малформации при деца и възрастни" в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“.

Над 7 хил. лева събраха ученици от Ямбол за лечението на дете с детска церебрална парализа

Дванайсетокласници от Езиковата гимназия „Васил Карагьозов“ в Ямбол събраха 7137 лева за лечението на дете с детска церебра...

"Детето с вродена сърдечна малформация ще трябва да се лекува като дефектът бъде затворен по интервенционален път, т. е. без операция. В следващите месеци ще му бъдат направени допълнителни изследвания в болницата и при наличие на показания, ще се премине към интервенция“, обясни кардиологът.

Екипът на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ има опит с лечението на тези заболявания от 2002 г. Още тогава е направена необходимата финансова инвестиция, за да се прилага интервенционално лечение на вродени сърдечни малформации.

Инициативата за безплатни прегледи е част от ежегодната програма за благотворителна дейност на болницата и се осъществява с подкрепата на заместник-кмета на Столична община Албена Атанасова в направление „Социални дейности и интеграция на хора с увреждания“.

„Ние сме лидер сред болниците по благотворителна дейност, защото през последните 20 години сме прегледали 25 000 души безплатно по всички точки на България. Това е ДНК-то на лечебното заведение. Безплатна профилактика, диагностика и лечение, през годините е осъществявана и в отдалечените райони, където медицинската помощ е трудно достъпна, включително в Бесарабия, Северна Македония и др“, каза доц. Борислав Ацев, директор на Диагностично-консултативния блок на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“.

Мащабна акция за кръводаряване във Варна

Акция на мащабно кръводаряване се организира тази събота и неделя 10.12.22 и 11.12.22 от 09:00ч до 15:00ч в Кръвен център Варна на адре...

Целта на прегледите е да се поддържат, проследяват и лекуват пациентите, при които са установени заболявания.

„Прегледите се извършват от висококвалифицирани специалисти със съвременна апаратура, които идват на място. При установяване на отклонения пациентите се транспортират безплатно до болницата, където им се прилагат качествени терапевтични процедури по правилата на НЗОК. След това се връщат обратно по домовете, а състоянието им се проверява на следващата или по-следващата година, когато медицинските екипи отново отидат на място за профилактични прегледи“, обясни доц. Борислав Ацев.

Прегледите протичат много обстойно и с апаратура, която дава възможност да се постави диагноза на място, за да започне лечението веднага.

Тази година благотворителната инициатива обхваща деца, лишени от родителски грижи, защото те са част от уязвимите групи в обществото и имат нужда от подкрепа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Малчугани изработиха 250 мартеници, даряват ги на украински деца

Вижте как ще можем да намираме домашните си любимци (ВИДЕО)

Незабравим бал за абитуриенти в неравностойно положение: „Фестивал на красотата“ отново помага

Отличници в медицината: Наградата "Златен Хипократ" отива при двама млади лекари

Първият сърдечно трансплантиран пациент за тази година се прибра вкъщи

България отново на върха: Как наши момичета направиха пробив в областта на изкуствения интелект?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com