Млад бургазлия стана математик номер едно в света

24090
Млад бургазлия стана математик номер едно в света
Снимка: Thinkstock

Ученикът от математическата гимназия в Бургас Константин Гаров покори поредния връх в света на числата стана най-добрияматематик за възрастта си. 12-годишният талант, с ръководител Ваня Стоянова, спечели титла на световното първенство по математика в Тайпе, Тайван, предаде Burgas News.

Само преди месец шампионът триумфира първи сред най-добрите руски младежи на престижното състезание - всерусийски фестивал на математиката "Златно руно" в Пицунда, Абхазия. Освен отличен математик 12-годишният Гаров е и много добър ватерполист. Косьо, както го наричат съотборниците му от СКВТ "Черноморец", има извоювани един златен и два бронзови медала в своята възрастова група.

На косъм от златния медал - и заради разлики в превода

На 15 август в Сингапур се проведе състезанието по математика Singapore International Mathematics Olympiad Challenge (SIMOC), където уч...

На първенството в Тайпе в по-голямата възрастова група Николай Янков се окичи с бронзово отличие. Отборно възпитаниците на ПМГ "Акад. Никола Обрешков" в състав Мирела Пулева, Магдалена Георгиева, Атанас Лапчев, Николай Янков, Радостин Петров, Христо Добрев, Сияна Жекова и Константин Гаров се класираха на второ място в шампионата. Бургаските таланти, подкрепяни от своите преподаватели Петя Димова, Динко Раднев и Ваня Стоянова, се съревноваваха с представителите на почти всички азиатски страни, както и на Русия-два отбора, Кипър и др. Освен от бургаската природо-математическа гимназия, България бе представена още от учениците на ПМГ-София, Частна математическа гимназия-София и ПМГ- Варна.

Участието на младите математици не се финансира от държавата, а от спонсори, учителското настоятелство и от самите родители. Домакин на IMC обикновено са азиатските държави. Досега само веднъж WYMIC е организирано извън Азия - в Южна Африка 2009 г.

IMC е световно първенство по математика за ученици-младша и старша възраст във възрастови групи до 13,5 и до 16,5 год.- индивидуално и отборно. Отборите са съставени от 6 души - 4 ученици и 2 ръководители, които превеждат темите на състезателите на родния им език. Индивидуалното състезание се състои от 15 задачи, всяка от които се оценява с 10 точки, а отборното - от 10 задачи, които се разпределят и решават от четиримата участници в даден отбор и се оценяват с по 40 точки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини