Откриват за туристи крепостта "Перистера" край Пещера до началото на май

78897
Откриват за туристи крепостта "Перистера" край Пещера до началото на май
Снимка: Марица

В края на април и началото на май ще бъде официално открита за посетители крепостта „Перистера” край Пещера, след като вече се финализира консервацията и реставрацията на природната забележителност. Това каза Георги Козарев, кмет на Община Пещера.

Проектът е по Оперативна програма „Регионално развитие” и включва зачисляването и на двама екскурзоводи и един аниматор по туризма, които ще насочват и информират туристите, предаде Фокус.

Откриха обновената пернишка крепост "Кракра"

Визуализираната пернишка крепост "Кракра" бе официално открита днес. На кмета на общината Росица Янакиева бе връчено удостоверение за п...

Вече са изпълнени 80 % от дейностите по осъществяването на проекта за консервация, реставрация и експониране на антична и средновековната крепост „Перистера”, който е на стойност 3,5 млн. лева.

Регионалният туристически продукт ще се развива и с изпълнението на паралелния проект „Родопска приказка” с партньорството на съседните общини Батак и Ракитово.

Включени са и други забележителни обекти в региона като пещера „Снежанка”, часовниковата кула и храмът „Свети Димитър”. Туристическата дестинация е атрактивна и с курорта „Свети Константин” и намиращия се в непосредствена близост язовир „Батак”. При последните археологическите разкопки там са открити 27 златни, доста бронзови монети и теглилки.

Крепостта е била един от първите центрове за разпространение на християнската религия по тези места. Предвидено е за облагородяването на района с уникални растителни видове, да бъде залесен терен от 40 декара.

Стягат Самуиловата крепост за туристи

Стягат за наши и чужди туристи Самуиловата крепост. Забележителната историческа находка ще бъде ремонтирана с европейски пари, пише "Ст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини