Първа стъпка към изграждане на православен център "Свети Тривелий Български" в Мадрид

3666
Първа стъпка към изграждане на православен център "Свети Тривелий Български" в Мадрид

По покана на Западно и средно европейски Митрополит Антоний и фондация „Трейс за хората“, с изпълнителен директор Десислава Любенова, в София се учреди Инициативен комитет „Свети Тривелий Български - православен храм“.

Почетен председател е акад. Антон Дончев, а председатели са Митрополит Антоний и проф. д-р инж. Николай Михайлов, ръководител на Катедра „Пътища“при УАСГ. Сред учредителите са доц. д-р Павел Павлов, зам. декан на Богословски факултет при СУ „Св. Климент Охридски“, адвокат Любимир Владикин, управител на адвокатско дружество „Владикин, Славов и партньори“, специалист по данъчно и търговско право, Мирослав Манолов, изпълнителен директор на „Трейс Груп Холд“ АД, Костадин Костадинов, директор на Историческия музей в Добрич, общински съветник в общински съвет Варна и автор на учебника по родинознание.

На 11 юни се освещава нов храм в Троян

На 11 юни 2016 г., събота, в 9.00 ч., в деня на християнския празник на Православната църква, посветен на образа на Божията майка &bdq...

„В навечерието на Рождественските пости ние поставяме началото на съграждането на храм", обърна се НВП Западно и средноевропейски Митрополит Антоний към учредителите на инициативния комитет и продължи: "С болка споделям, че в диоцеза на Западно- и Средноевропейската епархия не разполагаме със собствени храмове, които да са построени от наши сънародници. Единственото изключение е храмът ни в Будапеща, посветен на светите братя Кирил и Методий, който е построен със средства на българската общност преди много години. .. За нашите сънародници църквата е място, където те се чувстват сигурни, където получават подкрепа, тя е протегната ръка. В Берлин имаме кризисен център. Идеята да съградим храм, носещ името Св. Тривелий Български – духовно средище със социални функции е навременна и необходима“.

Проф. Михайлов сподели, че книгата на акад. Дончев за хан Аспарух и страниците за Тервел са го провокирали да търси информация и книги за българския владетел. "Вярвам, че името на свети Тривелий- Теоктист - Свети благоверен Цар Български Тервел за всички нас е носител на националното ни достойнство и гордост, защитник на Християнството по европейските земи и пазител на Духа ни“, допълни професорът.

Почетният председател на инициативния комитет, акад. Антон Дончев формулира целта с думите: „Храм в чужда страна е равно на убежище. Господ е дал много важна роля на българите. Малко са българите, които знаят отговора на въпроса защо Тервел е канонизиран за светец“. Според доц. д-р Павел Павлов най-бързият и достоверен начин да си дадем отговор на въпроса е да прочетем Паисий Хилендарски. Историкът Костадин Костадинов бе категоричен: „Кан Тервел е първият по време български светец с българска кръв.“

Името на Св. Тривелий- Теоктист е записано в „Списък на българските православни светци”. Светецът се почита от Българската православна църква на 3 септември. В множество български храмове има стенописи на Св. Тривелий. Във всички храмове рисувани Захарий Зограф можете да откриете лика на българския владетел.

В Силистра откриха един от петте най-важни за българската археология храмове

Разкопките в Силистра за новата ВиК мрежа в града дадоха археологически резултат. Зрители на bTV обаче се оплакаха, че преминаването за...

В България на 27.04.2011 г. в с. Мадара бе осветен първият храм в България, чийто патрон е светецът.

Постави се началото на едно богоугодно дело, в полза и подкрепа на нашите сънародници, чиято диаспора в Испания е най- многобройна, дело, което ще съхрани и утвърди вярата и знанията за историята ни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Чернодробна трансплантация №100 направиха във ВМА

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини