Рядко медицинско явление доведе до раждането на тризнаци в Пловдив

42969
Рядко медицинско явление доведе до раждането на тризнаци в Пловдив
Снимка: Болница "Селена"

Тризнаци се родиха в пловдивската болница „Селена“ след като родителите им се борили години за собствено дете.  Броят на бебетата в утробата изненадал не само семейството, но и лекарите. Причината – при ембриотрансфера били имплантирани два ембриона, а ехографският преглед за потвърждаване на бременността установил наличието на три бебета.

„Това е много рядко срещано разделяне на ембриона, което се наблюдава както в природата, така и при асистираната репродукция“, коментира репродуктивният специалист д-р Даниел Ставрев. Почти месец продължиха денонощните грижи за тризнаците Атанас, Павел и Даниела в интензивния неонатологичен сектор на лечебното заведение.

Повече от три години неуспешни опити за зачеване накарали младите родители да потърсят помощта на д-р Даниел Ставрев и екипа на болница „Селена“. Прегледът установил репродуктивни проблеми и при майката Милена, и при бащата Александър. Незабавно започнала подготовка за ин витро процедура, която довела до имплантиране на два ембриона. Успешна бременност била постигната още при първия опит. Двете чертички дошли за младото семейство ден преди Рождество Христово. А потвърждението в лекарския кабинет – в първите дни на новата година.

Именно там дошла и голямата изненада както за семейството, така и за д-р Ставрев. Въпреки, че били трансплантирани два ембриона, ехографският преглед показал три прекрасно развиващи се нови живота. В 12-та гестационна седмица дошъл въпросът дали бебетата ще останат три. На този етап д-р Ставрев подробно запознал семейството с рисковете, които крие такава бременност. Практиката е да се редуцира броят на бебетата, за да се намали шансът за неблагоприятен изход от бременността. Добрите резултати от прегледа по фетална морфология обаче затвърдили решението на майката, че ще поеме риска и ще износи трите бебенца.

Тризнаците се родиха в екипа на д-р Даниел Ставрев и проф. Благовест Пехливанов. Въпреки ранната им поява, в едва 32 гестационна седмица, и трите бебета се родили със задоволително тегло от по около 1500 грама. Четири седмици продължило  денонощното наблюдение на недоносените новородени от неонатолозите в интензивния сектор. Състоянието им е напълно стабилизирано и бебетата вече са при семейството си в къщи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Чернодробна трансплантация №100 направиха във ВМА

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини