Стягат Самуиловата крепост за туристи

20542
Стягат Самуиловата крепост за туристи

Стягат за наши и чужди туристи Самуиловата крепост. Забележителната историческа находка ще бъде ремонтирана с европейски пари, пише "Стандарт".

Година преди честването на 1000 години от битката на цар Самуил с византийския император Василий II започва същинската работа по проекта, който се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие" и е на стойност 1 923 100,52 лева. От тази сума 110 962,90 лв. осигурява община Петрич.

Реставрират крепостта "Туида", където туристите ще стават воини

Туристи ще могат да се превръщат в български или византийски воини, запечатвайки със снимка този спомен. Това е само малка част от про...

Целта е развитие на туристическата атракция „Самуилова крепост", която е част от 100-те национални туристически обекта на България. Ще се гарантира и по-доброто опазване и съхранение на културно-историческото наследство. С помощта на европейските средства сума ще се подобри състоянието на паметника на културата и свързаната с него инфраструктура.

Предвижда се реставрация, консервация и експониране на наблюдателна кула, защитен трети крепостен вал, покрити землянки, обновяване на двете музейни сгради. Факт е, че в последните години идват все повече туристи от страната и чужбина. Всички те посещават задължително три обекта – Самуиловата крепост, къщата-музей на Ванга в Петрич и манастирския комплекс в Рупите на пророчицата. Много македонци също бият път, за да видят тези исторически забележителности. „С реализацията на този проект ще направим така, че всеки българин, който посети Самуиловата крепост, ще се чувства горд от историята си и славното минало на страната си", твърди кметът на община Петрич Вельо Илиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини