Туристическо влакче ще разхожда туристи в царската долина край Казанлък

12232
Туристическо влакче ще разхожда туристи в царската долина край Казанлък

За нас този проект е изключително, защото ние имаме желанието да представим долината с гробниците в един общ туристически маршрут и това са Голяма косматка, Оструша, Шушманец, Хелвеция и Грифони, предаде БГНЕС.

Това заяви кметът на Казанлък Галина Стоянова, която инспектира хода на Консервация, реставрация и социализация на могилата "Шушманец".

Самите те географски са разположени в един кръг, така че когато те са готови, те ще могат да се посещават цялостно като пакет, поясни тя. Проектът се финансира от Европейския съюз по Оперативна програма "Регионално развитие". Бенефициент е Министерството на културата.

Предвижда се изграждане на система за отвеждане на атмосферните води над дромоса на гробницата, с цел преодоляване на натичането на капилярна влага във вътрешността на гробната камера. Ще бъде изградено защитно съоръжение над гробната камера и ще се оформи приемна експозиционна зала. Ще бъдат извършени аварийни консервационно-реставрационните работи, свързани със стабилизирането на зидовете в дромоса, както и с химическа обработка за отстраняване на микроорганизмите, разрушаващи повърхността му.

След реализацията на проекта ще бъде оформена алея, която ще свързва Шушманец с намиращия се в близост паркинг и със съседните гробници Хелвеция и Грифони, а оттук и с цялата алейна мрежа в Долината на тракийските царе. Ремонтните дейности по проекта, спечелен от Министерството на културата, трябва да приключат до края на 2012 г.

Редактор: Яна Баярова

Уникална царска ризница на могилата Оструша

Уникален сребърен и позлатен нагръдник от царска броня, открита през 1994 година при разкопките на могилата Оструша представи археоло...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини