В Приморско изграждат първия подводен параклис у нас

16394
В Приморско изграждат първия подводен параклис у нас

От днес започва изграждането на първия подводен параклис у нас, предаде „Фокус”. Строителните дейности ще продължат и утре в залива на Приморско. Той ще носи името на Свети Николай. Идеята е на гмуркачите от водолазен център „Посейдон”. Спускането на елементите ще бъде направено от лодка с въздушен парашут. Под водата ще бъде направен и кофраж за цимента и мозайката.

Плочите с църковни текстове, каменните икони, камъкът с кръст и свещник бяха осветени от отец Гавраил навръх Гергьовден. Изработена е и икона на Св. Никола с бронзови елементи. Друга плоча ще носи посланието „За равен брой”. Тя ще указва, че на място има подводен параклис. Елементите са на скулптура Никола Диков от странджанското село Ясна Поляна.

Кметове срещу мораториума върху строителството край морето

Кметове на морски общини се обявиха против внесения от БСП мораториум за забрана на строителството по Българското Черноморие, предаде &...

Параклисът ще бъде монтиран на около 12 метра дълбочина на достъпно място край Приморско. Начинанието се финансира от Тодор Попов и Ирена Бадалова – председател на водолазен клуб Приморско, със съдействието на камарата на туризма в Приморско и община Приморско. Параклисът, който ще пази рибари, водолази и моряци, ще се намира южно от местността Буруна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини