В УМБАЛ „Свети Георги“ отбелязаха първите две успешни трансплантации на стволови клетки

8344
В УМБАЛ „Свети Георги“ отбелязаха първите две успешни трансплантации на стволови клетки
Снимка: Thinkstock

„Екипът на Клиниката по клинична хематология към УМБАЛ „Свети Георги“ сме горди, че можем днес да обявим първите две успешни трансплантации на стволови клетки, извършени в Пловдив.“ С тези думи проф. д-р Стефан Горанов, началник на Клиниката, представи вчера, 26 ноември, успешната програма.

Това е методика от висшия пилотаж в медицината и сме щастливи, че Пловдив се появи на картата на стволовоклетъчните трансплантации в Европа, допълни проф. Горанов. Той благодари на ръководството на лечебното заведение за съдействието по време на цялата програма.

Българчета завоюваха трето място на математическо състезание в Сочи

Сборен български отбор успя да достигне почетното трето място на XXVI Российский фестиваль юных математиков, провел се в Сочи преди дни...

На събитието проф. Горанов разказа на присъстващите любимата си „приказка“, наречена „По пътя на излекуването“ – история за развитието и успехите на съвременната хематология. Лечението днес е в състояние да подобри преживяемостта, а това е и нашата главна задача, обясни той.

Екипът на Клиниката по клинична хематология към УМБАЛ „Свети Георги“ извърши успешно през месец октомври първите две автоложни стволовоклетъчни трансплантации. Пациентите, на възраст между 50 и 60 години са били диагностицирани преди около 3 години съответно с агресивен лимфом и мултипен миелом.

Процесът на присаждане при тях е започнал през месец юли, когато са изследвани функциите на всички органи, а стволовите клетки са събрани и дълбоко замразени. Във втория етап на програмата е приложена химиотерапия, която е унищожила злокачествените клетки. Именно тогава са прелети и замразените стволови клетки.

Всички етапи на трансплантационната програма от събирането на стволовите клетки, тяхното замразяване, подготовката на пациентите, провеждането на предварителните химиотерапевтични режими, трансплантацията на стволовите клетки и медицинските дейности в посттрансплантационния период са преминали успешно. Периодът на възстановяване трае от 10-15 дни до месец, което време пациентите са прекарали в стерилна среда.

Смолянски лекари спасиха бебе чрез уникална манипулация

Лекари от Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян спасиха момиченце на 1 година и три ме...

В края на програмата те са изписани с възстановено нормално кръвотворене и без болестни симптоми. Екипът, направил първата трансплантация в УМБАЛ "Свети Георги" се състои от трима специалисти: д-р Емил Спасов, д-р Веселина Горанова-Маринова и д-р Янко Янков.

В момента в напреднала фаза на предтрансплантационната програма са още 7 пациенти със злокачествени заболявания на кръвта и кръвотворните органи, допълни проф. Горанов.

 

 

30 първокласници повече ще има тази година в Асеновград

Около 30 повече ще са първокласниците в Асеновград през тази учебна година, в сравнение с миналата. Точно 606 деца от асеновградска общ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини