Кметът на Димитровград: Заради странни театрални столове проект за 2,6 млн. евро е под риск (СНИМКИ)

7550
Кметът на Димитровград: Заради странни театрални столове проект за 2,6 млн. евро е под риск (СНИМКИ)
Снимка: община Димитровград

Театърът в Димитровград получи супер странни столове - вместо с тапицерия, „облечени“ в нещо като калъфки с ципове. Проблемът обаче е толкова сложен, че поставя в риск изпълнението на целия проект за културна инфраструктура на стойност 2,6 млн. лева.

През ноември месец миналата година „Екселор Холдинг Груп“ печели поръчка в община Димитровград за доставка и монтаж на обзавеждане, предназначено за Драматичния театър „Апостол Карамитев“. В нея са включени 341 театрални стола, 6 кресла, 2 фотьойла, 5 двойни дивана, два тройни дивана, три ъглови, 23 оперативни стола, един директорски и др. Припомняме, че тази фирма бе и сред кандидатите да доставят част от 400-те линейки по мегапроект на здравното министерство за укрепване на спешната помощ.  

В състезанието участват 18 фирми, три не стигат до отваряне на цените им, но въпросното софийско дружество преборва останалите 14. Офертата му е да осигури нужните мебели срещу 174 474 лв. без ДДС при прогнозна стойност 275 977 лв. Столовете са вписани с цена от 359 лева.

Доставя обаче различни от оферираните столове и следва драматична развръзка - разваляне на договора.

(Столовете в офертата на "Екселор Холдинг Груп")

Преди два дни община Димитровград обяви нова поръчка само за театрални столове. Прогнозната й стойност е 231 880 лв. без ДДС, което за 341 броя прави 680 лв. за стол.  

Единствен критерий за избор на изпълнител обаче и по новата процедура е най-ниска цена, което означава, че комисията по избор ще бъде сериозно затруднена. 

За повече подробности по казуса - на пръв поглед забавен, но всъщност твърде сериозен, потърсихме кмета на Димитровград Иво Димов.

- Г-н Димов, как се стигна до този проблем с театралните столове?

Община Димитровград изпълнява проект за модернизация на театъра по Оперативна програма "Региони в растеж" - "Културна инфраструктура". По него имаме строително-ремонтни дейности, доставка на оборудване и обзавеждане. Въпросните столове попадат във втората част. Кандидатстваха няколко фирми. Избрани бяха по правилата на Закона за обществените поръчки. Конкретната фирма имаше ангажимент да достави столовете за театъра плюс мебели по опис. Ориентировъчната стойност на един стол беше около 700 лева. Сумата, с която тя печели, е 359 лв. Впоследствие, като се поразровихме, се оказа, че същите столове могат да се доставят на 80 долара, но това вече няма значение. Направихме една обща среща с всичките фирми, които имаха ангажимент към общинския драматичен театър "Апостол Карамитев". На нея бяха представени 3 или 4 стола като мостра. Бяха прилични. Единствената забележка беше цветът. Тъй като беше по-искрящ, се разбрахме да го сменят с бордо. Впоследствие бяха доставени всичките, опаковани в кашони. Понеже строително-ремонтните дейности продължаваха и имаше известно забавяне, се разбрахме с фирмата да разделим плащането на две. Първо да платим столовете, а после монтажът, когато приключи всичко. Колегата, който е бил там, когато са ги докарали, въобще не е предполагал, че ще се окаже проблем. Може би две седмици по-късно ме информираха за него.

(Чертеж и снимка на оферираните столове, като част от ценовото предложение)

- Какъв е проблемът - че не са като мострите ли?

Първо, че са различни от мострите. Второ, че не отговарят по никакъв начин на заложените в тръжната процедура изисквания. Това, което ни е предоставено, не е тапицерия, а плат, който не бих ползвал вкъщи, камо ли за стол в театър. Отдолу е с цип. Може да си представите - сядате да гледате театър и на стола напипвате цип. Платът е незалепен. Без пластмаса зад облегалката и под седалката, каквато е мострата. Пълна трагедия. Свързах се с фирмата. Дойдоха две девойки, представители. Взеха едно столче и го отнесоха на шефа си. След това ми се обадиха и ми казаха, че тези столове отговарят на всички наши изисквания и нашето мнение било субективно, че столовете не са качествени. Опитах се отново да разговаряме, да търсим някакъв вариант, защото това е проект с европейски средства, има опасност от забавянето му, от финансови загуби. За съжаление срещнах отпор. Оказа се, че въпросната фирма има доста проблеми с подобни процедури, най-различни по вид. Тя не е специализирана примерно в доставка на столове, театрално обзавеждане или каквото и да е. Дори доколкото разбрах, участва в процедура за доставка на климатици в Горна Оряховица. Може да си представите колко разнородна дейност има тази фирма. Не знам с какво се занимава, за пръв път я виждам и чувам. Но това ме принуди да прекратя договора.

(Столът като мостра)

- Едностранно ли?

Да, след като бяха поканени по надлежния ред да направят необходимото, за да си подменят столовете, те не се съгласиха. Съответно прекратихме договора. Разбрах, че са обжалвали решението за прекратяване. Доколкото знам, делото ще се гледа от Хасковския административен съд. Ние обявихме нова процедура, която е вече публикувана. Очакваме читава фирма да ни предостави това, от което имаме нужда, за да завършим проекта. Лошото е, че подобни фирми, за съжаление, в България се чувстват безнаказани и си правят каквото искат, което обрича на риск завършването на конкретни проекти.

- "Облицовката" им като че ли повече прилича на калъфка за възглавница, върху която ако седне човек, ще се намачка?

Тя и сега е намачкана, без да е ползвана. На гънки е. Самият плат не е залепен за основата. Точно като калъфка. Това не е тапицерия, а плат, който за нищо не става.

(Доставените за театъра столове)

Но в новата поръчка пак сте заложили единствен критерий "най-ниска цена". Как комисията, която ще назначите, да избере най-доброто качество при това положение?

Това изискване е регламентирано със Закона за обществените поръчки. Този път залагаме по-сериозни критерии - примерно за негоримост на плата, стандарти за безопасност, якост на конструкцията и дълготрайност на столове, неподвижно закрепени към подовата настилка или като индивидуални. Доста допълнителни изисквания имаме, които ако бъдат изпълнени, няма как да ни доставят столове на ниска цена. Вие знаете, че до голяма степен качеството на един продукт зависи от много неща, но е обвързано с цената. Няма как да заложа нещо друго, защото управляващият орган моментално ни налага финансови корекции, заради ограничаващи условия. Просто нямаме възможност друг критерий, освен най-ниска цена.

- Не се ли опасявате от казус, при който същата фирма би се явила и би ви дала най-ниска цена?

Опасявам се, да. Днес даже го коментирахме. Ако се яви като кандидат и спечели, предоставяйки нещо качествено, не като това, което е в момента, нямам нищо против. Ние търсим качество, необходимо за културна институция като театъра. На фирмата законът й позволява още при обявяването на процедурата да я атакува, да атакува впоследствие и решението за избор на изпълнител и по този начин допълнително да ни затрудни. Това е законът. Залагаме най-ниска цена и по-сериозни технически изисквания. Има достатъчно финансов ресурс, който сме предвидили. Надявам се да спечели фирма, която е отговорна и ще предложи качествен продукт. Но ако въпросната фирма реши да участва, после обжалва решението на комисията, това ще доведе до неизпълнение на проекта и става много сложно. Това е най-черният вариант.

- А крайният срок за проекта кога е?

Юни месец тази година.

- И пак ли трябва да си говорим за прословутия неосъществен "черен" списък на некоректни изпълнители?

Има такъв в Агенцията за обществени поръчки, но за да докладваме подобна фирма, трябва да сме приключили съдебните дела. Тоест, ако тази съдебна сага, която предстои вероятно в рамките на няколко месеца или до края на годината, приключи в наша полза, а аз искрено се надявам и вярвам, че това ще стане, защото имаме всички основания, то ние ще подадем тази фирма за вписване. Надявам се всички колеги, които работят, да имат предвид това.

- Не се открива подобен списък в сайта на АОП, но как ще дисквалифицирате фирма, как ще предпазите свои колеги, дори тя да е в такъв списък, като няма регламент в закона?

Не мога да ги предпазя. Освен в неформални разговори, когато стане въпрос, да им казвам, че трябва да бягат далеч от въпросната фирма, ако могат.

- Комисията, която и да е тя, се поставя в ситуацията да знае, че тази фирма е проблемна, но нищо не може да направи, не може да я отстрани?

Такъв е законът, за съжаление. Може би чисто законодателно трябва да се предприемат някакви действия. Всички говорим, че трябва да има промяна в Закона за обществените поръчки. Имаше входирани текстове в това Народно събрание, но всички са насочени към възложителите. Тоест, всеки гледа с недоверие към възложителя и една много малка част от текстовете са насочени към изпълнителите.

- Презумпцията е, че изпълнителите винаги са добрички?

Така е, но ви дадох конкретни примери за обратното. Може би в следващото НС трябва да има точно такива промени, защото когато фирма веднъж е постъпила некоректно, тя би следвало да си носи последствията. Проблемът е много сериозен, много неприятен, много изнервящ.

Повече за поръчките, към които „Екселор“ е имала интерес и е обжалвала, може да видите ТУК 

Тези, които е спечелила, може да видите ТУК и ТУК 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХАСКОВО:

Национална кръгла маса на тема "Кой се страхува от Пеньо Пенев?" се проведе в Димитровград

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Димитровград се превръща в столица на поезията. Започват поетичните дни "Пеньо Пенев"

Силният вятър в Хасково събори дърво върху къща

Размиг Чакърян-Ами купува ударно имоти до ГКПП Капитан Андреево

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик” (СНИМКИ)

Кметът на Ивайловград със специална покана за спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Mъж с нож обра офис за парични преводи в Хасково, задържаха го

ВАС окончателно: Изборите за общинари в Димитровград са недействителни, ще има рокада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com