Четири години точим поръчка за 400 линейки

2115
Четири години точим поръчка за 400 линейки
Снимка: Анита Чолакова

Четири години точим обществена поръчка за доставка на 400 линейки. Средствата за тях са от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 – 2020 г. на стойност 163,5млн.  лв., а проектът е "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ". Голямата част от средствата са предназначени за изграждане, ремонт и реконструкция на спешни отделения към държавните болници, центрове за спешна медицинска помощ и филиалите към тях. Конкретно за линейки отделената сума беше 48 671 650 лв. без ДДС.

Досега са проведени три поръчки за покупка на медицински транспортни средства. След множество перипетии на здравното министерство по обявената за първи път през март 2018 година поръчка за тях, свързани с множество жалби в КЗК и ВАС, с отстраняване и неподаване на оферти, досега са доставени 358.

Трети провал за последните 42 линейки, ще загубим ли 9 млн. лева?

Нов, трети поред провал на поръчката за доставка на последните 42 от общо 400 линейки. Общият бюджет за всички медицински превозни сред...

Преди два дни е обявена нова, четвърта поръчка – за последните 42 медицински автомобила.

Припомняме, че на 8-ми март 2019 г. бе финализирана поръчка за 78 линейки. На първо място бе класирано акционерното дружество „Автомотор Корпорация“, чието предложение за единична цена бе 123 900 лв. с ДДС. Тоест сборната ѝ оферта беше за 9 664 200 лв. без ДДС.

Договорът с дружеството е изпълнен и отчетен през октомври 2020 г., но е санкциониран от Управляващия орган на оперативната програма с 2 899 260 лв. с ДДС. След обжалването на санкцията пред Административния съд в София и ВАС, тя е окончателно потвърдена. Здравното министерство (МЗ) трябва да плати и разноски от 21 873 лв. Тоест, санкцията се равнява на почти 24 линейки.  

Другата обособена позиция от същата поръчка бе за доставка на 42 линейки, тип тип В, с повишена проходимост. Постъпиха две предложения – от „Медик инженеринг и сървисиз“ ДЗЗД и от „Екселор холдинг груп“ ЕООД. Те бяха обявени за неотговарящи на предварително обявените условия и възлагането бе прекратено. Общата прогнозна стойност за двете позиции беше 5 450 340 лв. без ДДС.

Сделка за милиони за 42 линейки ще има, не се приема, че поръчката е нагласена

С определение на Върховния административен съд (ВАС) и решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разблокирана поръчката з...

Последва ново обявление през октомври 2020 г., когато прогнозната стойност на поръчката бе увеличена значително – на 7 560 340 лв. без ДДС. Явиха се четирима кандидати – „МедСис“ ЕООД, „Екселор Холдинг Груп“ ЕООД, „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ ЕООД и „Силвър Стар Моторс“ ЕАД. В хода на процедурата всички бяха отстранени, но преди това тя бе атакувана пред КЗК и ВАС още за откриването ѝ. Прекратена бе по средата на миналата година.

Сега е обявена още една процедура за въпросните 42 линейки, тип B с повишена проходимост, с необходимото оборудване. Прогнозната й е вече 5 450 340 лв. В отделна позиция е включена още една линейка, тип В с оборудване, но не с повишена проходимост. Пределната й цена е 115 650 лв.

Общата прогнозна стойност на поръчката този път е 5 565 990 без ДДС, но е странно, че за пръв път тя се води без осигурено финансиране, въпреки че е по европейски проект.

ОЩЕ: Глобиха здравното министерство с 2,9 млн. лв. заради поръчка за линейки

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване