10 храни за по-добър живот на мозъка

6176
10 храни за по-добър живот на мозъка
Снимка: iStock/Guliver

Трябва да помислим за мозъка си, а не само той да мисли за нас. В тази статия сме подбрали за вас 10 храни, които ще спомoгнат за вашето мозъчно здраве. Това не е медицинска публикация и е добре да се консултирате с диетолог или специалист ако имате съмнения дали сте алергични към някои от тях или имате съмнения дали трябва да ги приемате! Източник на този материал е yourtango.com. 

1. Авокадо

Авокадото е обичано от хилядолетия и посетители на брънч - и то с добра причина. Те са пълни със здравословни мононенаситени мазнини, които намаляват кръвното налягане. Високото кръвно налягане се свързва с когнитивния спад. Авокадото съдържа също витамин К и фолат, който предотвратява образуването на кръвни съсиреци в мозъка и намалява риска от инсулт.

2. Мазна риба

Рибените масла съдържат омега-3 мастни киселини, които в основата си са мозъчно гориво. Омега-3 подобряват структурата на мозъчните невронни клетки. Смята се също, че увеличават притока на кръв към мозъка, което подобрява функциите на паметта. Рибата тон, скумрията, сьомгата и херингата са с високо съдържание на омега-3.

3. Броколи

Броколите съдържат високи нива на витамин К и холин, които ще изострят паметта ви. Витамин К е свързан дори с профилактиката на болестта на Алцхаймер. Броколите също са пълни с витамин С за цялостна помощ и имунитет. Ако мразите броколи, храни като зеле, бок чой, брюкселско зеле и карфиол имат подобни ефекти.

4. Слънчогледови семки

Ако рибата не е вашето нещо, семената са друг наистина чудесен източник на омега-3. Те също могат лесно да бъдат включени в диетата, като ги хвърлят в салати, зърнени закуски или ядат на лека закуска. Слънчогледовите семена са богати на витамин Е, който предпазва мозъчните клетки от оксидативен стрес, свързан със стареенето.

5. Кафе

Кафето може да доведе до лош рап, тъй като играе трикове на нашата нервна система и понякога се третира като заместител на съня. Но това също е свързано с предотвратяване на когнитивния спад, болестта на Паркинсон, болестта на Алцхаймер и инсултите. Кофеинът в кафето води до увеличаване на мозъчната ентропия, което позволява на мозъка да обработва високи нива на информация.

6. Боровинки

Бихте могли да преименувате тези „мозъчни плодове“ заради всичките им невероятни предимства. Високите нива на антиоксиданти в боровинките засилват комуникацията между нашите мозъчни клетки, което ни помага да обработваме и задържаме информация. Те са свързани и със забавяне в развитието на невродегенеративни заболявания.

7. Яйчни жълтъци

Често, когато хората са на здравен удар, те изхвърлят жълтъци поради съдържанието на мазнини. Но ако просто ядете яйчен белтък, пропускате повечето хранителни ползи от яйцата. Яйцата разграждат бетана, химикал, отговорен за производството на хормони, свързани със щастието. Здравият мозък е щастлив мозък.

8. Фъстъци

Фъстъците имат подобни здравословни мазнини като авокадото, което помага да се поддържа мозъкът енергизиран и концентриран през целия ден. Те също така съдържат ключови витамини за мозъчната функция и антиоксиданта ресвератрол. Твърди се, че резерватролът предотвратява мозъчни заболявания, рак и диабет.

9. Куркума

Не само, че е вкусно допълнение към къри и маринати, но и куркумата има невероятни лечебни свойства. Тази подправка е чудесна за заздравяване на възпаление и повишаване на нивата на антиоксиданти. Той също така увеличава приема на кислород в мозъка ви, което ни държи нащрек през целия ден. От него може да се направи и вкусен портокалов чай ​​от куркума или лате!

10. Екстра върджин зехтин

Истинският екстра върджин зехтин се бори срещу вредните ADDL протеини, които са токсични за мозъка. Полифенолите, които се намират в маслото, също са свързани с подобрена памет и възможности за обучение. Най-добрият начин да се яде зехтин е студено. Готвенето на зехтин води до хидрогенизиране и разлагане, така че няма да получите същите ползи от него. Опитайте да го залеете върху салатите си с малко оцет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com