10-те най-здравословни зеленчука, които да включите в менюто си (ЧАСТ I)

11775
10-те най-здравословни зеленчука, които да включите в менюто си (ЧАСТ I)
Снимка: Pexels

Зеленчуците са една от най-здравословните групи храни, които можете да добавите към вашата диета - но как да прецените кои зеленчуци са най-полезни и на кои да наблегнете, докато планирате ежедневните си хранения? Ако искате да се храните здравословно и да давате на тялото си максимално количество хранителни вещества, добре е да се запознаете с най-здравословните зеленчуци. Едно от най-добрите предимства на яденето на много зеленчуци е, че можете да ядете големи количества и да останете сити дълго след това. Добавете тези здравословни зеленчуци към вашата диета, ако искате да се храните чисто и да избегнете подуването.

Листни зелени

Обикновено листните зеленчуци имат много високо съдържание на витамини А и С, което е чудесно за намаляване на хормоналния стрес, който може да ви накара да задържате мазнини в областта на корема, както и да задържате вода. Листните зеленчуци като спанак и зеле са нискокалорични и пълни с фибри.

Тиквички

Ако търсите хранителни добавки в диетата си, тиквичките са един от най-здравословните зеленчуци. Те са нискокалорични, но ви създават усещане за ситост и удовлетворение след хранене. Малък трик, който можете да приложите, ако искате да детоксикирате тялото си, е да сварите кората на една тиквичка и да пиете водата рано сутрин. Наистина пречиства тялото и ви поддържа ви добре хидратирани и подхранва.

Краставица

Краставицата е пълна с хранителни вещества и помага при задържане на вода и подуване в тялото. Съставена от 95% вода, тя ви поддържа по-сити за по-дълго. Опитайте да приготвите смути, приготвено с краставици, кресон, мента и ябълка за освежаваща напитка, пълна с витамини.

Кръстоцветни зеленчуци

Известни със своите фитонутриенти за борба с рака, кръстоцветните зеленчуци имат репутацията на едни от най-здравословните зеленчуци, които можем да консумираме рутинно. Те намаляват възпалението и балансират кръвната захар. Броколите са чудесен източник на фибри и калций, докато карфиолът съдържа голямо количество витамин С, а брюкселското зеле е чудесен източник на фолиева киселина и витамини А и С - всичко това е полезно за поддържане на вашия метаболизъм.

Праз

С високото си съдържание на фибри празът помага за намаляване на холестерола. Той също е с високо съдържание на калий и витамин С и подпомага сърдечно-съдовата ни система, като защитава кръвоносните съдове, поради високите количества на уникален антиоксидант, наречен кемпферол, които съдържа.

Още: "12 сезонни зеленчуци и плодове, които трябва да ядете точно сега"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com