10 важни ранни симптома на диабет, на които да обърнете внимание

5340
10 важни ранни симптома на диабет, на които да обърнете внимание
Снимка: iStock

Ранните симптоми на диабета могат да бъдат незабележими, поради което е изключително важно да бъдете бдителни и да разпознавате тези предупредителни знаци, за да потърсите своевременно медицинска помощ.

Диабетът е хронично заболяване, което засяга начина, по който организмът ви обработва глюкозата - жизненоважен източник на енергия. Съществуват два основни вида диабет: Тип 1 и Тип 2, като всеки от тях има различни симптоми. Тук ще обсъдим общите ранни симптоми, свързани и с двата типа.

1. Често уриниране: Един от най-ярките ранни признаци на диабета е повишеното уриниране. Излишната глюкоза в кръвта принуждава бъбреците да работят по-усилено, за да я филтрират, което води до по-чести посещения на тоалетната.

2. Прекомерна жажда: Честото уриниране води до дехидратация, която предизвиква повишена жажда. Хората с диабет може да се окаже, че пият повече вода или други течности, за да утолят неутолимата си жажда.

3. Умора: Диабетът може да попречи на способността на организма да превръща ефективно глюкозата в енергия, което води до постоянна умора и липса на жизненост, дори след добър сън.

Диабет и месо - учени откриха каква е връзката

4. Необяснима загуба на тегло: Въпреки засиления глад и по-големия прием на храна, при хората с диабет може да се наблюдава необяснима загуба на тегло. Организмът може да започне да разгражда мускулите и мазнините за енергия поради невъзможността да използва правилно глюкозата.

5. Повишен глад: Високите нива на захар в кръвта могат да накарат клетките ви да изпитват глад за енергия, което води до повишен глад и постоянно желание за храна, особено за сладки и богати на въглехидрати продукти.

6. Замъглено зрение: Диабетът може да засегне лещите на очите, което води до замъглено зрение. Този симптом може да бъде особено изразен при лица с неконтролирани нива на кръвната захар.

7. Бавно заздравяващи рани: Високата кръвна захар влошава способността на организма да лекува рани и да се бори с инфекциите. Дори леки наранявания могат да се лекуват по-дълго при хора с диабет.

8. Мравучкане или изтръпване: Увреждането на нервите (невропатия) е често срещано усложнение при неконтролиран диабет. То често се проявява като изтръпване, мравучкане или усещане за "иглички" в крайниците, особено в ръцете и краката.

5-те основни вида диабет и как да живеем с всеки един от тях

9. Чести инфекции: Диабетът отслабва имунната система, което прави хората по-податливи на инфекции, като например инфекции на пикочните пътища, кожни инфекции и инфекции с дрожди.

10. Потъмнели кожни участъци: Акантозис нигриканс е състояние на кожата, което се характеризира с тъмни, кадифени петна, които често се появяват в областта на шията, подмишниците или слабините. То може да бъде ранен индикатор за инсулинова резистентност, която е често срещана при диабет тип 2.

Важно е да се отбележи, че тези симптоми могат да варират при различните хора, а при някои хора може да не се наблюдават никакви забележими признаци. Ако вие или някой от вашите познати изпитвате някой от тези симптоми, от решаващо значение е да се консултирате със здравен специалист за правилна оценка и диагностика.

Ранното откриване и управление на диабета са от ключово значение за предотвратяване на усложненията и поддържане на добро качество на живот. Редовното проследяване на нивата на кръвната захар, балансираната диета, физическите упражнения и лекарствата (ако са предписани) са основни компоненти на управлението на диабета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com