11 лека от народната медицина против кашлица

116893
11 лека от народната медицина против кашлица
Снимка: Pixabay.com

Кашлицата е защитна бариера на организма, която има за цел да прочисти дихателните пътища. Рефлексното действие се справя с дразнители на нервните окончания. Такива са алергени попаднали, чрез лигавицата на носа, прах, полени, бактерии, вируси и други вещества.

Скоростта на въздуха, с която издишваме достига 100 км/ч, а количествата са достатъчни, за да напълнят бутилка от 1,5 л. Пръските образувани при кашлицата достигат до няколко метра. Капките слюнка, могат да достигнат 3000 пръски.

Кашлицата и народната медицина:

Повечето билкови препарати имат слаб терапевтичен ефект. Те работят на принципа на хомеопатията и изискват по-дълъг курс на лечение. Най-често се препоръчват в комбинация с други средства.

Билкови препарати за лечение на кашлица:

Билковите лекарства за кашлица не могат да заменят предписаните от лекуващия лекар антибиотици и антивирусни лекарства.

Кои болести най-често получават грешна диагноза?

Неправилната диагноза е най-честата и опасна грешка в медицината. Само в САЩ проблемът засяга 12 милиона американци годишно. Поне един ...

Лекарствените билки рядко предизвикват странични ефекти, но хората с алергия към цветния прашец от растения не трябва да използват билкови лекарства. Възможни са кръстосани алергични реакции.

Въпреки това има доказани, надеждни природни лека от народната медицина, против кашлица.

Представяме ви 11 лека от народната медицина против кашлица

Билковите лекарства се използват широко при лечението на кашлица. Предимството им е универсалността на действието. Те имат не само отхрачващо действие, но и успокояващо.

Фитонцидите, които се намират в много лечебни растения, помагат на организма да се бори с бактерии и вируси. Сиропите и бонбоните направени с билки имат приятен вкус, който се харесва от възрастни и деца.

Ето къде се съдържат те:

Тези храни ще ви помогнат за по-здрав сън

Яденето и пиенето за по-добър сън означава не просто избягване на кофеин и тежки храни, предизвикващи киселини през нощта. Определени х...

Екстракт от билка мащерка

Мащерката има противовъзпалителен и отхрачващ ефект, намалява изпотяване и дрезгавостта.

Екстракт от листа на бръшлян

Това е едно от най-ефективните билкови лекарства за облекчаване на кашлица. Има отхрачващо действие, намалява бронхоспазма. Намалява вискозитета на храчката и допринася за нейното изхвърляне.

Екстракт от листа от градински чай

В резултат на изразения бактерициден ефект от етеричните масла в градинския чай, помагат не само при лечението на кашлица, но и при ангина, фарингит и ларингит.

Магнезий - минерал за здравето на ума и тялото

Животът е пълен с изпитания. Как се справяме с тях често зависи от нашето благосъстояние. Последното, от своя страна се влияе от баланс...

Екстракт от корен на иглика

Благодарение на комбинацията от лечебни билки с отхрачващо действие, сиропите и еликсирите са подходящи при бронхит и трахеит. Те са особено показани в случаите, когато е трудно човек да кашля поради вискозна храчка. Лекарствата не се препоръчват да се комбинират с потискащи такива кашлицата. В този случай процесът на прочистване на бронхите се влошава и възстановяването се забавя.

Екстракт от листа на бръшлян и екстракт от цвете на малина

Улеснява сухата кашлица при респираторни инфекции. Слузта от екстракти от бръшлян и малина създава тънък защитен слой, върху лигавицата на фаринкса и предпазват от дразнители, които причиняват кашлица. Комбинация от тези две съставки има антибактериално действие, намалява тежестта на възпалението в гърлото. Помага и при пушачи с кашлица.

Масло от листа на евкалипт и мента

Ментолът има „разсейващ“ ефект, докато евкалиптовото масло има противовъзпалителен и антимикробен ефект. Благодарение на такава комбинация може да се облекчат симптомите на фарингит, трахеит и ларингит, както и да се предотвратят пристъпи на кашлица.

Джинджифилът - божественият корен, който е толкова полезен

Джинджифилът е може би най-зимната подправка. Коренът от джинджифил ще загрее, ще прогони апатията и ще попречи да се предпазим от студ...

Екстракт от коренище на джинджифил

Помага при суха кашлица, която придружава ларингит, фарингит, бронхит и трахеит. Хроничната кашлица може да е сигнал за друго по-сериозно заболяване. Много я подценяват и приемат за досадно нещо, вместо за здравен проблем. Страничните ефекти са много. От болки в гърдите до цялостно изтощение, тя може да наруши естествените физически дейности, възможността за работа, в т. ч. домакински задължения и нарушава съня.

Днес масово хората посягат към лекарствата, но специалистите са на мнение, че това е само загуба на пари. С естествени средства и подходи и посочените по-горе народни лека може да облекчите успешно всяка кашлица. В помощ са още:

Пчелен мед

Още в Древността и по времето на фараони, медът е доказал лечебната си сила и чудодейно действие над човешкия организъм. Медът е ефективен за лечение на болно гърло и кашлица. Може да се консумира директно или с кокосово масло и лимон. Стара бабина рецепта е супена лъжица мед разтворена в 50 гр ракия и изпита на екс.

Чай от черен пипер и мед

Всичко, което трябва да знаем за обривите по тялото

Кожата е показател за състоянието на тялото. При много заболявания на вътрешните органи има характерни кожни прояви, известни още като ...

При влажна кашлица, чай с черен пипер и мед помага за стимулиране оттичането на слуз. Медът облекчава кашлицата. Достатъчна е 1-а ч. л. смлян черен пипер, смесен с 2 супени лъжици мед и разтворени в гореща вода. Консумира се топъл.

Екстракт от Женско биле

Корените на билката отдавна се ползват за лечение на кашлица. Бонбоните с тази билка се използват при възпалено и раздразнено гърло. Те значително облекчават кашлицата.

Екстракт от Лимон

Стара народна рецепта казва, че половин лимон, смесен с черен пипер и сол ще накара всеки да забрави за кашлицата, поне за известно време.

Важно е също така да помните, че самолечението може да е много опасно. Ето, защо е важно да посетите лекар, независимо, какви лекарства планирате да използвате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Киста на млечните жлези: Причини, симптоми и лечение

Какви са признаците за липса на витамини в организма ни?

Нов кръвен тест показва изключително висока точност при откриване на рак на дебелото черво

Ето колко часа седене може да повиши риска от ранна смърт

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за отслабване и забавяне на стареенето

По колко дробчета може да ядете без вреда за здравето

Какво се случва с тялото, ако пиете вода с мента всеки ден

Лекар: Този зеленчук предпазва от кръвни съсиреци

Мед и канела - как тази комбинация влияе на тялото

Турски учени: Яжте киселото мляко така, за да е полезно за холестерола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com