11 ранни признака на деменция

56937
11 ранни признака на деменция
Снимка: iStock

Деменцията не е само едно заболяване. Вместо това това е широк термин, който описва съвкупност от симптоми. Тези симптоми могат да засегнат паметта на човека, както и способността му да мисли, да обработва информация и да общува с другите. По данни на Световната здравна организация повече от 55 млн. души по света живеят с деменция, а всяка година се диагностицират повече от 10 млн. нови случая. И макар болестта на Алцхаймер да е най-честата причина за деменция, тя не е единствената. Въпреки че симптомите на деменция могат да варират в зависимост от основната причина, има някои основни симптоми, които са общи предупредителни знаци за това състояние. В тази статия ще разгледаме по-подробно 11 от най-често срещаните предупредителни признаци за деменция, както и причините, рисковите фактори и начините за нейното предотвратяване.

Тези 4 храни намаляват риска от деменция, яжте поне 2 от тях всеки ден

ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИ ПРИЗНАЦИ НА ДЕМЕНЦИЯ

Проблемите с паметта сами по себе си не означават, че имате деменция. За да ви бъде поставена диагноза деменция, трябва да имате поне два вида нарушения, които значително да пречат на ежедневието ви. В допълнение към проблемите с паметта, човек с деменция може да има и нарушения, които засягат неговите: езикови умения, общуване, съсредоточаване, способност за разсъждаване и решаване на проблеми. В зависимост от причината, ако деменцията се диагностицира по-рано, може да има възможности за лечение, което да забави прогресирането на когнитивния упадък.

Този плод забавя развитието на деменция

1. Незначителни промени в краткосрочната памет

Проблемите с паметта могат да бъдат ранен симптом на деменция. Промените често са едва доловими и обикновено засягат краткосрочната памет. Човек с деменция може да е в състояние да си спомни събития, случили се преди години, но не и какво е закусвал. Лицето с деменция може да прояви и други промени в краткосрочната си памет, като например: да забрави къде е поставил предмети, трудно си спомня защо е влязъл в определена стая, забравяне на това, което е трябвало да направи в даден ден.

2. Трудно намиране на правилните думи

Друг ранен симптом на деменцията е затруднението да се изразяват мислите. Лицето с деменция може да се затруднява да обясни нещо или да намери подходящите думи, за да се изрази. То може също така да спре по средата на изречението и да не знае как да продължи. Воденето на разговор с човек с деменция може да бъде предизвикателство и да му отнеме повече време от обикновено, за да изрази мислите или чувствата си.

Лекар: Това заболяване увеличава риска от деменция с 61%

3. Промени в настроението

Промените в настроението също са често срещани при деменция. Ако имате деменция, може да не е лесно да разпознаете това у себе си, но може да забележите тази промяна у някой друг. Депресията, например, е често срещана в ранните етапи на деменцията. Някой, който има деменция, може също да изглежда по-страхлив или тревожен, отколкото е бил преди. Той може лесно да се разстрои, ако обичайният му дневен режим се промени или ако попадне в непознати ситуации. Наред с промените в настроението може да забележите и промяна в личността. Един от типичните видове личностни промени, наблюдавани при деменция, е преминаването от срамежливост или тишина към общителност.

4. Апатия

Апатията е често срещан признак при ранната деменция. Човекът с деменция може да загуби интерес към хобита или дейности, които преди е обичал да прави. Може да не иска повече да излиза или да се забавлява. Може също така да изгуби интерес към прекарване на време с приятелите и семейството и да изглежда емоционално безразличен.

Пет навика, които могат да доведат до деменция

5. Затруднения при изпълнението на задачите

Незначителна промяна в способността за изпълнение на обичайни задачи е друг възможен ранен предупредителен знак за деменция. Обикновено това започва със затруднения при изпълнението на по-сложни задачи, като например: следене на сметките, изпълнение на рецепта, играене на игра с много правила. Наред със затрудненията при изпълнението на познати задачи, човекът с деменция може да има затруднения и при научаването на нови неща или спазването на нови правила.

6. Объркване

Човек в ранен стадий на деменция често може да се обърка. Те могат да имат проблеми със запомнянето на лица, да знаят кой ден или месец е или да разберат къде се намират. Объркването може да възникне по редица причини и да се отнася за различни ситуации. Например може да изгубят ключовете от колата си, да забравят какво следва през деня или да се затруднят да си спомнят някого, когото са срещнали наскоро.

Учени: Правете това по 6 минути на ден, за да се предпазите от деменция

7. Трудности при проследяване на сюжета

Трудното следване на сюжетни линии е класически ранен симптом на деменция. Хората с деменция често забравят значението на думите, които чуват, или се затрудняват да следят разговорите или телевизионните програми.

8. Отслабване на чувството за ориентация

Чувството за посока и пространствената ориентация на човека обикновено започва да се влошава с настъпването на деменцията. Те могат да изпитват затруднения при разпознаването на някогашни забележителности и да забравят как да стигнат до познати места, които преди са намирали без проблеми. Може също така да стане по-трудно да се следват поредица от указания и инструкции стъпка по стъпка.

9. Повтаряне

Повторението е често срещано при хората с деменция поради загубата на паметта и общите промени в поведението. Човекът може да повтаря ежедневни задачи, като например бръснене или къпане, или да събира обсесивно предмети. Освен това може да повтаря едни и същи въпроси в разговор или да разказва една и съща история повече от веднъж.

Жените или мъжете - кой е с по-висок риск от развитието на деменция

10. Трудно се адаптира към промените

За човек в ранен стадий на деменция преживяването може да предизвика страх. Изведнъж те не могат да си спомнят за хората, които познават, или да следят какво казват другите. Не могат да си спомнят защо са отишли до магазина и се губят по пътя към дома. Поради това те може да жадуват за рутина и да се страхуват да опитват нови преживявания. Трудното приспособяване към промените също е типичен симптом на ранната деменция.

11. Лоша преценка

Друга последица от влошаването на когнитивните функции е загубата на способността за вземане на правилни решения. Например човек с деменция може да не е в състояние да разпознава опасни ситуации. То може да се опита да премине през оживена улица, без да изчака, докато това е безопасно, или да излезе навън с летни дрехи, когато навън вали сняг. Друга отличителна черта на лошата преценка при деменция е неспособността да се използва добра финансова преценка. Човек, който обикновено е внимавал с парите си, може да започне да ги раздава на хора или каузи, които почти не познава.

Този навик увеличава риска от деменция след 45 години

Ако забележите, че вие или ваш близък започвате да изпитвате затруднения с някои когнитивни задачи, не го пренебрегвайте. Свържете се с Вашия лекар и поискайте консултация. Въпреки че няма лечение за някои видове деменция, медицинските специалисти могат да обсъдят лечения, които да забавят развитието на болестта.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com