4 здравословни вида брашно, които може да си позволите

22743
4 здравословни вида брашно, които може да си позволите
Снимка: iStock/ Guliver

Дори и да нямате алергия към глутен и да не планирате напълно да изоставяте пшеницата, експериментирането във вашата кухня с различни видове по-рядко срещани брашна може да бъде полезно преживяване. И не става въпрос само за нови вкусове, но и за хранително разнообразие, което ще обогати диетата и ще добави ново измерение към нея.

Благодарение на безглутеновите брашна дори обикновената палачинка може да има съвсем различен вкус и да се превърне в кулинарно покритие. Въпросът е да знаете как да ги използвате. По-долу представяме кратко ръководство за брашна, които могат да направят революция във вашата кухня.

Никой не е подозирал, че ако смесим майонеза с брашно, ще се получи точно тази вкусотия

Всяка една домакиня си пада по нестандартните ястия. Колкото по-различно и нетрадиционно е блюдото, толкова по-голям интерес предизвикв...

1. Кокосово брашно

Има приятен, сладък и кокосов вкус. Перфектен за сладки сладкиши, включително рула, пайове, но и като съставка в смес за хляб без глутен. То съдържа много повече протеини от пшеничното брашно и десет пъти повече фибри. Пасва идеално на диети с ниско съдържание на въглехидрати. Освен това кокосовите влакна са ефективни при регулиране на нивата на кръвната захар и инсулина.

Според проучвания, включването на кокосово брашно в ежедневната ви диета намалява риска от сърдечни заболявания, понижава холестерола и предпазва от рак и диабет. Поради високото съдържание на наситени мазнини със защитен ефект, то има и антивирусни, антимикробни и противогъбични свойства.

2. Оризово брашно

Чудесен заместител на пшеничното брашно, популярно особено в японската кухня. Предлага се в бял или тъмен ориз (в последния той запазва всички хранителни свойства). То е богато източник на лигнии (предотвратява рак на гърдата) и фитоестрогени, в тъмната версия също трици, ендосперм и ембрион. Има пет пъти повече фибри от бялото пшенично брашно. Освен това съдържа калий, калций, фосфор, магнезий, желязо и цинк.

Рецепта за най-вкусната домашна юфка

Почитателите на юфката знаят, че няма нищо по-вкусно от тази, която е домашно приготвена.  Предлагаме ви автентична рецепта, коят...

В пълнозърнестата версия оризовото брашно има леко сладникав вкус, така че е идеално за сладкиши: палачинки, десерти, но може да се използва и за приготвяне на вегетариански хляб.

3. Брашно от просо

Изключително здравословно и питателно безглутеново брашно, което е богат източник на протеини, витамини от група В и Е, както и калций, калий, желязо, силиций и магнезий. В комбинация с други брашна, то е идеално за печене, палачинки, пайове, хляб, а също така - за сгъстяване на супи и сосове. Характерната му черта е неутрален вкус и леко орехов аромат. Не образува бучки.

4. Овесено брашно - безглутенова алтернатива на пшеничното брашно

Овесеното брашно, подобно на брашното от спелта, перфектно замества пшеничното брашно в домашното печене. Овесеното брашно е особено богато на незаменими мастни киселини и добро количество протеини. Забележителни са и флавоноидите с антиоксидантни свойства. Има деликатна текстура и прекрасен послевкус. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com