5 храни, които е по-добре да не купувате пресни

8292
5 храни, които е по-добре да не купувате пресни
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Обикновено ни заливат с информация, че свежите храни са най-полезни. Но едва ли предполагате, че за някои от тях важи точно обратното. Ето кои са храните, които е по-добре да не купувате пресни.

1. Ягоди

Сезонът на ягодите е кратък и през останалото време от годината цената им е по-висока. Според изследвания, ако те се замразят веднага след откъсването им, пълното количество витамин С се запазва в тях.

Храните и напитките, които никога не трябва да комбинираме

Много хора внимават при избора на храна, но дори и те не мислят за това как комбинират различните храни и напитки в менюто си. В резул...

Освен това замразяването увеличава количеството антоцианини в тези плодове. Това е растителен пигмент, който им придава червения цвят и е много полезен за съдовото здраве.

2. Зелен грах

Обикновено грахът се бланшира леко преди замразяване, така че само малко количество от съдържащия се в него витамин С се губи. Но се запазва голяма част от фолиевата киселина - тя е дори в по-високо количество, отколкото в пресния грах.

3. Спанак

Замразеният спанак е по-евтин от пресния и се предлага целогодишно. Той съдържа много хранителни вещества: фолиева киселина, витамин А, витамин С. При замразяване всички тези хранителни вещества се запазват по-дълго, отколкото ако спанакът е бил съхраняван единствено в хладилника. Но преди готвене не чакайте да се размрази напълно, за да се избегнете загубата на хранителни вещества.

Не яжте тези храни, ако не искате да се натровите

След като посвещава 20 години от живота си на съдебни дела, свързани с хранителни отравяния, адвокатът Бил Марлър изготвя за себе си кр...

4. Сьомга

В консервираната сьомга се съдържа по-голямо количество витамин D. Освен това с консумацията на този продукт си набавяте огромна доза калций. Съдържанието на омега-3 мастни киселини в рибните консерви не е по-малко, отколкото в пресните.

5. Домати

Салатата от пресни домати е преди всичко вкусна. Но колкото и странно да звучи, в консервираните домати се съдържат повече витамини. Да, процесът на консервиране намалява наполовина съдържанието на витамин С в зеленчуците с червен цвят, но дори и след топлинна обработка в тях се съдържа голямо количество от него.

Под въздействието на топлината се разрушават клетъчните мембрани на доматите, което утроява количеството на ликопен в тях - мощен антиоксидант, който укрепва сърцето и предпазва тялото от рак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com