Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 симптома, които показват проблеми със зъбите

09 юли 2024, 19:36 часа

Зъбните инфекции или абсцесите се появяват, когато бактериите проникнат в зъбната пулпа - най-вътрешната част на зъба, съдържаща нерви и кръвоносни съдове. Ранното разпознаване на симптомите е от решаващо значение, за да се предотврати разпространението на инфекцията и причиняването на по-тежки здравословни проблеми. Ето пет основни симптома, които показват инфекция на зъба:

1. Силен зъбобол

Зъбоболът често е първият и най-забележим симптом на зъбна инфекция. Тази болка може да бъде постоянна и пулсираща, като се засилва при дъвчене или натиск върху зъба. Болката може да се разпространява и към челюстта, ухото или врата, което затруднява определянето на нейния произход. За разлика от леката болка в зъба, причинена от чувствителност, дискомфортът от инфекция обикновено не отшумява без лечение и може да се влоши с течение на времето.

Лекувайте зъбите си навреме, защото ви грозят 6 опасни последствия

2. Подуване и зачервяване

Подуването е друг често срещан признак на зъбна инфекция. Обикновено то се проявява в областта на венците около инфектирания зъб, но в тежки случаи може да обхване лицето, челюстта и дори шията. Това подуване може да бъде придружено от зачервяване и чувствителност, което показва възпаление. Възпалената област може да се усеща топла при допир и може да причини видимо изкривяване на чертите на лицето. Често срещано е и подуването на лимфните възли под челюстта или на шията, тъй като организмът се опитва да се пребори с инфекцията.

3. Лош дъх и неприятен вкус

Зъбната инфекция може да доведе до постоянен лош дъх (халитоза) и неприятен вкус в устата. Това се дължи на натрупването на гной в абсцедиралата област, която съдържа мъртва тъкан, бактерии и бели кръвни клетки. Ако абсцесът се спука, гнойта може да изтече в устата, което води до неприятния вкус. Този симптом, в комбинация с останалите, силно подсказва за скрита инфекция, която изисква незабавно внимание.

7 причини, поради които зъбите ви болят

4. Треска и отпадналост

С напредването на инфекцията тя може да предизвика системни симптоми като треска и общо неразположение. Треската показва, че организмът се опитва да се пребори с инфекцията. Тази реакция може да бъде придружена от втрисане, изпотяване и умора. Общото неразположение, намаленият апетит и ниските нива на енергия са признак, че инфекцията може да се разпространи извън зъба и венците и да стане по-опасна, ако не се лекува.

5. Чувствителност към горещо и студено

Повишената чувствителност към горещи и студени храни и напитки е друг показател за зъбна инфекция. Тази чувствителност възниква, защото инфекцията засяга зъбната пулпа, в която се намират нервите на зъба. Излагането на инфектирания зъб на екстремни температури може да предизвика остри, стрелкащи болки. Този симптом може да бъде особено притеснителен, тъй като пречи на нормалните навици за хранене и пиене.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес