7 причини, поради които зъбите ви болят

10307
7 причини, поради които зъбите ви болят
Снимка: iStock

Няма нищо по-ужасяващо от болка в зъбите. А заедно с досадната болка идва и плашещата реалност, че в близко бъдеще може да ви очаква посещение при зъболекар, което за повече от нас е неприятно изживяване. Но какви са причините, поради които зъбите ви болят и които може изобщо да не са свързани с кариес. Важно да бъдете проницателни и внимателни към това какъв е видът на болката, откъде идва и кога се появява.

Неочакваните причини за появата на зъбобол

1. ИМАТЕ СУПЕР ЧУВСТВИТЕЛНИ ЗЪБИ

Ако имате чувството, че болката в зъбите ви винаги се появява, докато се наслаждавате на студена храна или напитки, например когато пиете ледена вода или отхапвате сладолед, може би имате проблем с чувствителността на зъбите. Това най-често се причинява от емайл, който е много тънък или напълно износен, което се дължи на износване от скърцане със зъби и киселинна ерозия, причинена от киселинни храни или проблеми с храносмилателния тракт като киселинен рефлукс или често повръщане.

Чувствителността към топлина пък обикновено се дължи на проблеми с пулпата или нерва на зъба, тъй като това е един от последните симптоми, които се усещат, преди нервът да умре, казва тя. Дълбокият кариес, пукнатините или обширната стоматологична работа могат да причинят евентуална смърт на нерва, което обикновено означава, че се нуждаете от коренов канал.

Най-здравословните храни за зъби: Мнението на зъболекарите

2. НАСКОРО СТЕ ИЗБЕЛИЛИ ЗЪБИТЕ СИ

Избелването на зъбите може да предизвика чувствителност, тъй като избелващият препарат може да доведе до временна порьозност на зъбите, казват стоматолози. Това почти винаги отшумява в рамките на няколко дни.

3. МИЕТЕ ЗЪБИТЕ СИ ПРЕКАЛЕНО СИЛНО И ТОВА ВОДИ ДО РЕЦЕСИЯ НА ВЕНЦИТЕ

Прилагането на прекалено силен натиск или прекалено агресивното четкане всъщност може да доведе до повече проблеми и до болка, отколкото до снежно бели зъби. "Това води до износване на същинската структура на зъба, както и до рецесия на венците, които обикновено покриват корена на зъба", споделят стоматолози. Възможно е да забележите изключителна чувствителност при ядене и пиене на студени продукти, което се дължи на по-откритата структура на корена.

Боли ви зъб? Веднага направете това!

4. ИМАТЕ ИНФЕКЦИЯ НА ВЕНЦИТЕ

"Това се случва, когато микробите или бактериите навлязат в зъбите или в областта на венците и се размножат до степен, в която организмът не може да се пребори с лошите бактерии", казват експертите. "Инфекцията може да причини болка или подуване, малка пъпчица над зъба или областта, отделяне на гной или дори лош вкус в устата."

5. СКЪРЦАТЕ ИЛИ СТИСКАТЕ ЗЪБИТЕ СИ, ДОКАТО СПИТЕ

Може би половинката ви вече ви е подсказала, че имате този навик, но той може да причини нещо повече от раздразнение на партньора ви в леглото. В някои случаи хроничното скърцане със зъби може да доведе до счупване или разклащане на зъб. Затова е много важно да направите оценка на зъбите си при вашия зъболекар, за да може той да проучи начина, по който зъбите ви си пасват, и да прецени дали някой от тях не е на правилното място или с правилната форма. Дисбалансът в мястото, където се срещат зъбите ви, когато скърцат заедно, е това, което може да причини проблеми като зъбна и мускулна болка.

Внимавайте! Болезненото изтръпване на зъбите може да е симптом на ...

6. НЕОТДАВНА ВИ Е ПОСТАВЕНА ПЛОМБА 

Ако случаят е такъв, може да забележите рязка чувствителност при отхапване в областта, в която е извършена работата. "Когато е поставяна пломба, може да изпитвате чувствителност към студено в продължение на няколко седмици, което е нормално, но ако има чувствителност при отхапване, особено на твърди вещества, може да е необходима корекция, така че да дъвчете по-равномерно", споделят експерите.

7. ИМАТЕ КАРИЕС

Кариесът, който е с малък до умерен размер, обикновено не боли. "Ще започнете да усещате болка, когато кариесът се приближи до нерва, което обикновено означава, че е време за коренов канал, тъй като кариесът е дал възможност на бактериите да проникнат в пулпата", обясняват експерти. "Няма домашно средство за това, а антибиотиците ще осигурят само временно облекчение, тъй като те не отстраняват източника на инфекцията, който е вътре в зъба, и ще са разрушили кръвоносните съдове в зъба, така че антибиотикът ще отстрани инфекцията." 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 8 май /валутен калкулатор/

Експерт обясни как се капе боров спирт при възпалено средно ухо

Колко и как да пием масло от черен кимион, за да отслабнем?

Защо антибиотиците причиняват болки в стомаха и как да го възстановим?

Как се приготвя чиа с кисело мляко така, че да е най-полезно за нас?

Здравословен ли е сокът от целина? Всичко, което трябва да знаете за него

Каква дневна доза ленено семе е полезна за организма ни?

Каква дневна доза сусам е препоръчителна за нас?

Зодиите, които имат невероятно красива аура

От тази част от тялото зависи дали ще страдаме от деменция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com