5 вреди, които алкохолът нанася на кожата

1565
5 вреди, които алкохолът нанася на кожата
Снимка: pixabay.com

Консумацията на алкохол може да има вредно въздействие върху различни аспекти на здравето, като влиянието му се простира отвъд вътрешните органи до най-големия орган на тялото - кожата. Макар че случайното пиене може да не е причина за безпокойство, прекомерната или хронична консумация на алкохол може да доведе до редица проблеми, свързани с кожата. Ето пет вреди, които алкохолът нанася на кожата:

Дехидратация

Алкохолът е известен със своите диуретични свойства, което означава, че стимулира повишеното производство на урина. Това може да доведе до дехидратация, а когато организмът не разполага с достатъчно вода, страда и кожата. Дехидратираната кожа е по-склонна към изсушаване, лющене и матов тен. С течение на времето хроничната дехидратация може да допринесе за появата на фини линии и бръчки, което води до преждевременно стареене на кожата.

Още: Ето защо сърцебиенето след алкохол не трябва да се пренебрегва

Възпаление и зачервяване

Консумацията на алкохол може да предизвика възпалителни реакции в организма, включително в кожата. Постоянното възпаление може да доведе до зачервяване, подпухване и зачервяване на кожата. Състояния като розацея, характеризиращи се със зачервяване и видими кръвоносни съдове, могат да се обострят от алкохола. Възпалителните състояния на кожата могат да се окажат по-трудни за овладяване при хора, които редовно консумират алкохол, поради което е изключително важно да се отстрани първопричината за възпалението.

Кожни заболявания и алергии

Алкохолът може да отслаби имунната система, което прави кожата по-податлива на различни заболявания и алергични реакции. Състояния като екзема и псориазис могат да се влошат при консумация на алкохол. Освен това хората с чувствителна кожа могат да изпитат повишена чувствителност и повишен риск от развитие на алергични реакции, като сърбеж, обриви и копривна треска.

Още: Как нанасянето на тази чудотворна върху лицето може да помогне на кожата ви

Вазодилатация

Алкохолът може да предизвика разширяване на кръвоносните съдове, което води до увеличаване на притока на кръв към кожата. Макар че това може да доведе до временно зачервяване и затопляне, с течение на времето може да допринесе за развитието на спукани капиляри и паяжини. Тези видими кръвоносни съдове могат да бъдат предизвикателство за лечение и могат да продължат да съществуват дори след прекратяване на употребата на алкохол.

Влошено заздравяване на рани

Доказано е, че алкохолът пречи на естествените оздравителни процеси в организма. Заздравяването на рани е сложна и прецизно организирана поредица от събития и алкохолът може да наруши тази последователност. Лицата, които консумират прекомерно алкохол, могат да получат забавено заздравяване на рани, което ги прави по-предразположени към инфекции и белези. Това нарушаване на способността на кожата да се възстановява може да има дългосрочни последици за цялостното ѝ здраве.

Още: Наркотици, алкохол и комар - как е при българите: Мнение на специалист

Макар че умерената консумация на алкохол може да не представлява значителен риск за здравето на кожата, прекомерният и хроничен прием може да доведе до редица вредни последици. Влиянието на алкохола върху кожата подчертава значението на умереността и осъзнаването на потенциалните последици за цялостното благосъстояние - от дехидратация и възпаление до нарушено заздравяване на рани.

Източник: Webmd

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com