5 знака, които издават, че прекалявате с въглехидратите

5835
5 знака, които издават, че прекалявате с въглехидратите
Снимка: iStock/Guliver

Въглехидратите са хранителното вещество, което е основен източник на необходимата на тялото ни енергия. Те също така подпомагат производството на гликоген, който е от съществено значение за когнитивните и двигателните способности. Поради това е категорично невъзможно да игнорирате въглехидратите и още повече да ги изключите напълно от диетата си.

Но прекалената им консумация неизбежно води до покачване на теглото. Оптималният вариант е 40 процента от храната да е въглехидратна, като предпочитание трябва да се дава на бавните въглехидрати - зърнени култури и зеленчуци.

Кои са признаците, по които може да разберете, че превишавате този процент?

1. Постоянен глад

Какво се случва с тялото ни, ако всеки ден ядем тестени изделия?

Възможно ли е да поддържаме стройна фигура, ако не можем да живеем и ден без тестени изделия. Според легендарната София Лорен, която н...

Ако след хранене все още се чувствате гладни и само след час посягате към лека закуска, това означава, че консумирате прекалено много въглехидрати, особено бързи и малко протеини, фибри, както и мазнини.

Въглехидратите предизвикват скок в кръвната захар, а след това и рязък спад в нейните нива, което отново провокира глад. При правилното съотношение между въглехидратите и останалите храни, чувството на глад се появява едва след 3-4 часа след хранене.

2. Желание за консумация на сладко

Захарта е основният източник на бързи въглехидрати и тялото ви просто свиква с постоянната "доза", изпитвайки чувство на удовлетворение и еуфория след нейния прием. Избавянето от този проблем е доста трудно - необходимо е да намалите захарта в диетата си за няколко седмици. В случая ще са ви необходими усилия и воля, за да излезете от този порочен кръг.

3. Постоянна умора

Кое е допустимото количество въглехидрати

Руският диетолог Алексей Ковалков разкри прост начин да станем по-здрави и да удължим живота с десет години, предаде БГНЕС.  Кова...

За да се ободрите след ставане от сън, се нуждаете от закуска с бързи въглехидрати, които осигуряват бърз прилив на енергия. Но след няколко часа имате желание да си починете отново. Всичко това се дължи на рязкото спадане на кръвната захар. Важно е да промените хранителните си навици и да си осигурите питателна закуска с бавни сложни въглехидрати - зърнени храни.

4. Наддаване на телесно тегло

Въглехидратите допринасят както за увеличаване на теглото, така и за задържане на мазнини под кожата. Когато въглехидратите се консумират над нормата, при дамите целулитът е по-изразен. Следователно, ако забележите, че тялото ви става по-отпуснато и безформено, необходимо е да преразгледате диетата си.

5. Кожни проблеми

Въглехидратите, особено бързите, влияят негативно върху състоянието на кожата ви. Излишъкът от тях може да причини сухота, обриви и акне. В този случай е по-добре да включите в менюто си колкото се може повече растителни мазнини - масло от авокадо, ядки и ядкови масла, както и да замените бързите въглехидрати със сложни - пълнозърнест хляб, зеленчуци и зърнени храни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com