6 начина за справяне с паническите атаки

6309
6 начина за справяне с паническите атаки
Снимка: Stock

Пристъпите на паника са физическа реакция на стресова ситуация, силен страх или травматично събитие. Въпреки че засягат редовно 11% от американците, 4% от възрастните в Канада и 3% от възрастните във Франция, идентифицирането на това, което ги причинява не винаги е лесно. Нещо повече, изглежда, че жените са два пъти по-застрашени от панически атаки. Симптомите включват сърцебиене, горещи вълни, замайване, гадене, треперене, изтръпване на крайниците и чувство на задушаване. За щастие умението да разпознавате признаците може да помогне за предотвратяване или спиране на пристъпа. Ето някои популярни техники, които можете да опитате, събрани от сп. Вог.

Дълбоко дишане

Какво не трябва да пиете в жегите

Пиенето на определени напитки в горещо време може да има сериозни последици за организма. Лекари посочват за израелския „Курсор&l...

Страдащите от паническа атака често имат чувството, че не могат да дишат. Опитайте да използвате дихателни упражнения, известни като софрология, за да увеличите нивата на кислород в кръвта и да стимулирате чувството на спокойствие и облекчение. Софрологията може също така да намали кръвното налягане, сърдечния ритъм и мускулното напрежение. Препоръчваме ви упражнения за коремно дишане. Започвайки от корема, вдишвайте през носа и издишвайте през устата. Най-добре е да повторите процеса няколко пъти, като понякога задържате дъха си за няколко секунди. Броенето на продължителността на дишането може да помогне за връщането на дишането към нормален ритъм.

Медитация

Медитацията е практика за освобождаване на ума от негативните мисли. Тя използва дишането и концентрацията, за да попречи на нездравословните мисли да ни завладеят. Подобно на спорта, медитацията изисква редовно практикуване. Тази техника ни насърчава да забавим темпото, да приемем случващото се и да се отпуснем. Медитацията е преди всичко превантивно решение. Редовното практикуване може да намали ежедневния стрес, а специфичното обучение може да помогне при пристъпи на паника!

Ароматерапия

Ароматерапията се основава на ползите, предлагани от определени етерични масла. Техните аромати активират обонятелните рецептори, които след това изпращат съобщение до нервната система, предизвиквайки физиологична или психологическа реакция. При пристъпи на паника използвайте лавандула, за да се отпуснете и да стимулирате по-добър сън. Проучване от 2016 г. демонстрира анксиолитичния ефект на розовата вода при пациенти с бъбречна недостатъчност. Майораната и сладкият или горчивият портокал също могат да помогнат за регулиране на емоциите и стреса. Бременните жени и лицата с определени заболявания обаче трябва да избягват етеричните масла, предаде БГНЕС.

Какво да направим, ако страдаме от паник атаки?

Тревожността е сред най-често срещаните психично-здравни проблеми на съвремието и се поражда при надценяване на потребността от сигурно...

Избягвайте захарта

Някои храни, като например тези с високо съдържание на захар, могат да предизвикат тревожност. Захарните храни бързо повишават нивата на кръвната захар. Последващото внезапно спадане може да предизвика симптоми, подобни на пристъп на паника, затова е най-добре да избягвате прекалено преработените храни и бързите захари. За предотвратяване на пристъпите на паника се препоръчва балансирано хранене. Това означава комбинация от бавни и сложни въглехидрати, както и млечни продукти, плодове и зеленчуци, прясна риба и много вода!

Техники за отпускане на мускулите

По време на паник атака тялото и мускулите стават много напрегнати. Прогресивната мускулна релаксация ни учи как да отпуснем тези мускули и да изпратим сигнал до мозъка да се отпусне. Тази двуетапна техника включва умишлено свиване и след това отпускане на определен мускул. Прогресивната мускулна релаксация насърчава индивида да се съсредоточи върху разликата между напрежение и релаксация и да прилага това осъзнаване в областите, които се напрягат по време на пристъпи на паника.

Психотерапия

Какво отключва паник атаките и как да ги познаем

"Паническа атака" е термин, който се използва много широко за обозначаване на тревожна реакция.  Паник атаките са свързани с инте...

Пристъпите на паника настъпват внезапно. Хората, които ги изпитват, може да смятат, че тяхната неспособност означава, че са слаби. Терапията може да разсее това погрешно схващане, като научи засегнатите как да се справят с пристъпите, когато се появят. Когнитивно-поведенческите терапии например помагат на пациентите да се противопоставят и да свикнат със своите страхове или тревоги, като провокират определени ситуации. Други методи имат за цел да намалят или премахнат симптомите на тревожност. Груповите терапии също могат да бъдат много ефективни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com