6 полезни храни и напитки за следпразничен детокс

3345
6 полезни храни и напитки за следпразничен детокс
Снимка: iStock/Guliver

Всички обичаме обилното похапване по празниците. Алкохол, подсладени газирани напитки, шоколадови лакомства и т.н. Успокояваме с мисълта, че леко сме отпуснали душата си, но това се отразява натоварващо на организма.

В резултат качваме излишни килограми, апетитът ни сякаш се е повишил, мудни сме, задържаме излишни течности. Организмът определено ще се зарадва много на едно истински здравословно пречистване. Какво трябва да направите, за да се отървете от натрупаните токсини и килограми?

Добре е да включим в менюто си полезни храни и напитки за детокс. Ето нашите предложения:

Риба

Без значение дали предпочитате морска или речна риба, пригответе си я печена или на пара. Рибата е богата на омега-3 мастни киселини, които действат противовъзпалително. Важни са за здравето на артериите, сърцето, благоприятстват кожата, метаболизма. Рибата е чудесен протеин, който ще ви осигури ситост и енергия, а така няма да усещате, че сте на разтоварващ режим.

Джинджифил

Няма как да не включим в детокс плана си и тази суперхрана. Богат на важни антиоксиданти, джинджифилът укрепва имунитета, спомага за детокса на тялото, намалява задържането на излишни течности, подобрява функцията на черния дроб, улеснява храносмилането и намалява образуването на газове. Може да го добавяте към фрешове, супи, ястия, да си приготвяте чай от него.

Спанак

Свеж, вкусен, полезен, с малко калории, осигуряващ желязо, фолиева киселина и съединения, които намаляват апетита. Бейби спанакът например е чудесен за вашите здравословни салати, смутита. С него си доставяте много важни хранителни елементи, имате енергия и чистите тялото си от токсините.

Лимонена вода

Това е истинска класика: топла вода с малко лимон. Лимонът ви помага да усвоите всичко от изядената по празниците храна и стимулира метаболизма ви. Съдържа и много витамин С, който подпомага имунната система и прочиства черния дроб. Ето защо е добре да започнете деня си с чаша топла вода със добавен сок от половин лимон.

Детокс смути

Смутито се състои от плодове и зеленчуци и ви дава така необходимия витаминен тласък след толкова дни на нездравословно хранене. Смути с цитрусови плодове (лимон, портокал, мандарина, грейпфрут), зеленчуци (особено зелени като спанак, броколи, кейл, рукола) и други детоксикиращи съставки като кокос, семена от чиа и кресон ви дават енергиен тласък. Изберете по една съставка от всяка категория и закусете вкусно смути.

Чай

Чаят също може да помогне за детоксикацията на тялото ви. С него можете да стимулирате изгарянето на мазнини в тялото си, а също така ще детоксикирате черния си дроб и ще загубите излишната вода. Често някои видове чай се посочват като „детокс чай“, но зеленият чай, белият чай и билковият чай са също толкова ефективни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com