7 начина да помогнете на тялото си да се пречисти

2605
7 начина да помогнете на тялото си да се пречисти
Снимка: iStock/Guliver

Зимните месеци изпълнени с ядене и пиене по празниците винаги са последвани от огромен натиск за „детоксикация“ – да се вземат решения, свързани с детоксикацията, като 30-дневни прочиствания и ограничителни планове за хранене със студена пуйка; или за закупуване на продукти за „детоксикация“, като чай, сокове, добавки и абонаменти за храна.

Още: Не миете зъбите си: Рискувате да се разболеете от тези сериозни болести

Но истината по въпроса е проста: Идеята, че трябва да предприемем действия – да купим конкретно нещо, да ядем конкретна съставка, да изключим конкретна храна – за да премахнем токсините от тялото си, е просто маркетингов трик.

Диетолог споделя мнението си за детоксикация на човешкия организъм и защо не е нужно да се придържаме към каквито и да било модни тенденции за детоксикация или нашумели диети, за да бъдем здрави.

Вашето тяло е създадено да се детоксикира само

„Повечето здрави тела не се нуждаят от помощ за елиминиране на токсини и вредни вещества“, казва Бианка Тамбурело, регистриран диетолог във FRESH Communications . Всъщност основната роля на няколко системи от органи в тялото е да метаболизират и елиминират токсините. И докато тези системи са здрави, те вършат работата си автоматично, без почивни дни.

„Черният дроб, бъбреците, белите дробове, лимфната система, дебелото черво и дори кожата играят роля в редовната детоксикация на тялото“, казва Тамбурело. „Тези органи и системи адекватно неутрализират и премахват вредните вещества, така че не е необходима детоксикираща диета или скъпи добавки. Всъщност има малко изследвания в подкрепа на ползите от детоксикиращите диети.“

Думата „детокс“ е просто хитър маркетингов термин

Обратно, действително има доказателства, че детоксикиращите диети и продукти конкретно не работят.

В най-добрия случай диетите за детоксикация могат да помогнат за елиминирането на вредни, преработени храни и алкохол от диетата ви, но в най-лошия случай те всъщност биха могли да премахнат важни групи хранителни вещества. „Една храна или напитка няма магически да детоксикира тялото“, потвърждава Тамбурело.

Единственият път, когато тялото може да не извършва правилно самодетоксикация, е по време на сериозно заболяване. Заболяването на важни органи за детоксикация като черния дроб и бъбреците може да доведе до нездравословни нива на натрупване на токсини. Въпреки това, ако тялото ви функционира на такова ниво, че това се превръща в проблем, планът за управление, определен от вашия лекар, а не диета за детоксикация, е най-добрият начин да продължите напред.

Как да подпомогнем естествения процес на детоксикация на тялото

С всичко казано дотук, има няколко здравословни практики, които можете да следвате, за да подпомогнете усилията на вашето тяло за автоматична, биологична детоксикация. „Балансираната диета поддържа цялостното здраве, включително естествените системи за детоксикация на тялото“, казва Тамбурело.

Пийте достатъчно вода всеки ден

„ Поддържането на хидратация е важно за изхвърляне на вещества като въглероден диоксид и урея“, обяснява Тамбурело. „Освен това дехидратацията влияе отрицателно върху способността на тялото да премахва вредните вещества чрез потта, урината и дишането.“ Лесните начини да увеличите нивото на хидратация включват да държите бутилка вода за многократна употреба под ръка (и пълна), да изследвате опциите за ароматизиране без захар, като пресни плодове, и да изберете неподсладени, безкофеинови чайове или газирани води.

Спазвайте режим за сън

Добрата нощна почивка е възможността на тялото да презареди и да навакса всичките си важни функции, включително естествената детоксикация. Когато сме хронично лишени от сън, телата ни поемат това бреме и нашите органи могат да работят с по-нисък капацитет. Това може да доведе до отрицателни въздействия върху здравето като намалена самодетоксикация. Вероятно всички сме го чували преди, но се опитайте да се стремите към някъде между седем до девет часа качествен сън на нощ.

Яжте повече храни, богати на антиоксиданти

„Храните с високо съдържание на антиоксиданти предпазват телесните клетки от стресови фактори и на свой ред помагат за поддържането на здрави органи на тялото, за да поддържат естествените системи за детоксикация“, споделя Тамбурело. „Някои храни с високо съдържание на антиоксиданти включват горски плодове, чушки, цитрусови плодове, броколи, бобови растения и зелен чай.“ Добрата новина е, че всички храни на растителна основа ще съдържат някои богати на антиоксиданти растителни съединения, така че ако полагате усилия да ядете повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, семена, подправки и бобови растения, вие сте на път за повишаване на антиоксидантите.

Намалете приема на алкохол

Един от най-често консумираните токсини е алкохолът. Въпреки че е абсолютно ОК да се насладите на една напитка от време на време, пиенето изисква вашия черен дроб да работи усилено, за да метаболизира и елиминира от тялото етанола, съдържащ се в алкохолните напитки. Ако консумираме алкохол често и в големи количества, принуждаваме черния си дроб да работи извънредно, което в крайна сметка може да доведе до увреждане на този жизненоважен орган.

Дайте приоритет на ферментиралите храни за здравето на червата

„Здравите черва и храносмилателният тракт поддържат естествените системи за детоксикация на тялото“, казва Тамбурело. Това се дължи на тясната връзка на чревния микробиом с нашата имунна система , подпомагайки разграждането на токсините. „Ферментиралите храни , като кимчи, краут и кисело мляко, са пълни с пробиотици, които насърчават разнообразен и здравословен чревен микробиом“, добавя Тамбурело. Други вкусни ферментирали опции включват мисо паста, кисело зеле, кефир и комбуча.

Яжте и пийте по-малко ултрапреработени продукти

Свръхпреработените храни като бонбони, сода, чипс, бисквитки, определени замразени ястия, бързо хранене и студени разфасовки причиняват възпаление в цялото тяло. Това възпаление изисква нашите системи от органи, включително тези, участващи в детоксикацията, да работят по-усилено, отколкото обикновено. Плюс това, прекомерната, дългосрочна консумация на ултра-преработена храна е свързана с множество хронични заболявания, включително тези, които засягат нашите основни системи за детоксикация като чернодробни и бъбречни заболявания.

Още: Имате гъдел на краката: Имаме добра новина за вас

Използвайте повече храни, богати на сяра

„Храни с високо съдържание на сяра, като лук, чесън и броколи, са особено полезни за премахването на определени тежки метали и поддържат антиоксидантната активност“, казва Тамбурело. Освен това храните, съдържащи сяра, повишават ефективността на антиоксиданта глутатион , който е изключително важен в естествения процес на детоксикация на тялото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com