7 навика сутрин, които понижават кръвното налягане

48519
7 навика сутрин, които понижават кръвното налягане
Снимка: pixabay.com

В стремежа към цялостно здраве и благополучие контролът на кръвното налягане е важен компонент. Включването на здравословни навици в сутрешната ви рутина може значително да допринесе за понижаване на кръвното налягане и да даде положителен тон за останалата част от деня. Ето седем навика, които можете да възприемете сутрин, за да подпомогнете понижаването на кръвното налягане:

Хидратирайте се с вода

Започнете деня си с рехидратиране на организма. Водата помага за стартиране на метаболизма и подпомага кръвообращението. Правилната хидратация подпомага естествените механизми на организма за поддържане на кръвното налягане. Стремете се да изпиете поне 8 унции вода веднага след като се събудите, за да възстановите загубените по време на сън течности.

Още: Най-добрите храни, които помагат за сваляне на високо кръвно налягане

Упражнения за съзнателно дишане

Изпълнявайте упражнения за съзнателно дишане, за да успокоите нервната си система. Дълбокото и бавно дишане може да активира реакцията на релаксация, като намалява хормоните на стреса и насърчава разширяването на кръвоносните съдове. Практики като диафрагмено дишане или медитация могат да бъдат ефективни за справяне със стреса и съответно с кръвното налягане.

Балансирана закуска

Консумирайте пълноценна закуска, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини. Добре балансираното хранене осигурява основни хранителни вещества и помага за регулиране на нивата на кръвната захар. Така се предотвратяват скоковете на инсулина, които при хронично повишение могат да допринесат за високо кръвно налягане.

Още: Вълшебни билки, които могат да помогнат за понижаване на високото кръвно налягане

Рутинни упражнения

Включете физическа активност в сутрешния си режим. Доказано е, че физическите упражнения оказват положително въздействие върху кръвното налягане, като подобряват здравето на сърдечносъдовата система и подобряват функцията на кръвоносните съдове. Стремете се към поне 30 минути упражнения с умерена интензивност, като бързо ходене, джогинг или колоездене.

Ограничете приема на кофеин

Въпреки че сутрешната чаша кафе може да бъде ритуал за мнозина, прекомерният прием на кофеин може да допринесе за повишаване на кръвното налягане. Умереността е от ключово значение; помислете за ограничаване на консумацията на кофеин или за избор на безкофеинови алтернативи, за да подпомогнете цялостното здраве на сърдечносъдовата система.

Още: Домашни средства за контрол на високото кръвно налягане

Дайте приоритет на съня

Осигурете си достатъчно количество качествен сън всяка нощ. Хроничното лишаване от сън е свързано с повишен риск от хипертония. Установете постоянен график на съня, създайте комфортна среда за сън и практикувайте добра хигиена на съня, за да подпомогнете по-доброто цялостно сърдечносъдово здраве.

Практики за осъзнатост и благодарност

Включете се в практики за осъзнатост или благодарност, за да насърчите положителното мислене. Хроничният стрес и негативните емоции могат да допринесат за повишаване на кръвното налягане. Отделянето на няколко минути сутрин, за да се съсредоточите върху благодарността или да се занимавате със съзнателност, може да зададе положителен тон за деня и да допринесе за цялостното емоционално благополучие.

Още: Каква е най-високата горна граница на кръвното според възрастта?

Включването на тези седем навика в сутрешната ви рутина може да създаде основа за по-добро управление на кръвното налягане. Последователността е от ключово значение и с течение на времето тези практики могат да допринесат за подобряване на сърдечносъдовото здраве и за по-балансирано и енергично начало на деня. Винаги се консултирайте със здравен специалист, преди да направите значителни промени в начина си на живот, особено ако имате съществуващи здравословни проблеми.

Източник: Verywellhealth

Кафето – сваля ли кръвното, или не?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com