8 симптома, които могат да подсказват за чернодробен проблем

7580
8 симптома, които могат да подсказват за чернодробен проблем
Снимка: iStock/Guliver

Черният дроб е жизненоважен орган за правилното ни функциониране, а заболяванията, свързани с него, са сериозни. Има някои сигнали, които индикират за опасност или вече съществуващо заболяване в организма ни. Ще ви разкрием 8 признака, за които да внимавате и да следите:

Жълта кожа и очи

Тези симптоми са сериозни признаци за опасно заболяване – познатата жълтеница. Тя причинява именно жълт цвят на кожата, очите и секретите. Пигментирането е причинено от прекаленото наличие на билирубин. Ако черният дроб функционира правилно, се справя лесно и бързо премахва излишния билирубин, но ако има проблем – се появява пожълтяването.

Умора

Не говорим за умора вследствие от физическо натоварване, а за нетипична липса на енергия и мотивация, безпричинна психическа и физическа умора. В такъв случай причината може да се крие в черния дроб и е добре да го изследвате.

Подуване на корема

Подуването на корема, краката, глезените се получава от задържане на течности. В някои случаи при жените коремът толкова се подува, че те изглеждат като бременни. Потърсете помощта на специалист, ако това състояние е продължително.

Липса на апетит и загуба на тегло

При загуба на килограми без спазването на диети и ненормалната липса на апетит се обърнете към специалист. Това може да е свързано с абдоминално подуване. Прекаленото подуване не ви подсеща да се храните, а пък консумирането на храна в някои случаи дори предизвиква болка.

Ангиоми върху кожата

Ангиомите са кожни израстъци в червен цвят, приличащи на паяжинки. Причиняват се от разширяването на артериоли, разположени близо до повърхността на кожата. Спрямо локацията си, те могат да са свързани и с чернодробни нарушения. Следете за такива по ръцете, шията, лицето и горната част на гърдите.

Синини по тялото

При чернодробните заболявания се забавя производството на протеини, от което следва некачественото съсирване на кръвта. Ако сте склонни да кървите повече при малки рани или пък ви се появяват синини от лек натиск, може да имате дисбаланс при функцията на черния дроб.

По-тъмен цвят на урината

Кафяв, тъмнооранжев или кехлибарен цвят на урината може да е индикация за чернодробно заболяване. Подобно на жълтеницата, тук също причината е повишеното количество билирубин в черния дроб, с който той не може да се справи.

Може да почувствате сърбеж

Когато имате проблем, свързан с черния дроб, може да се появи по-локализиран сърбеж. Той е свързан с токсините, с които органът не може да се справи и да филтрира качествено. Такъв сърбеж може да се получи най-вече вечерно време особено ако организмът е с прекалено много токсини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com