Ако усещате гадене при пиене на вода - това е симптом на...

28475
Ако усещате гадене при пиене на вода - това е симптом на...
Снимка: Pexels

Пиенето на вода е от съществено значение за правилното функциониране на човешкия организъм. Освен, че хидратира, тя пренася хранителните вещества в клетките и елиминира токсичните вещества.

Ето какво обяснява д-р Клаудия Мариама.

Пиенето на нефилтрирана (или непреварена) вода причинява няколко заболявания и в тежки случаи може да доведе до смърт. Инфекциозните агенти, отговорни за различни патологии, обикновено могат да се развият във водата и да се разпространят. Гаденето в такива случаи е обичаен симптом – но все още би било половин беда, ако нещата се разминат само с него. За съжаление, нерядко проблемът се задълбочава. По данни на СЗО (Световната здравна организация) около 2 милиарда души в света пият вода, замърсена с изпражнения.

Ето кои болести най-вече се предават при консумация на непречистена вода и как да се предпазите от това.

1. Амебиаза

Това е чревна инфекция, причинена от вида паразити Entamoeba histolytica . Този инфекциозен агент навлиза в човешкото тяло, когато човек погълне цисти, които се намират в замърсена храна, във вода или изпражнения. Заболяването може да бъде безсимптомно или да доведе до стомашно разстройство (диария), стомашни болки, чревно възпаление или коремни спазми. Лечението обикновено е с антибиотици.

2. Холера

Това е остра диарийна инфекция, причинена от поглъщане на храна или вода, заразени с бактерията Vibrio cholerae. Изчислено е, че всяка година се срещат до 4 милиона случая на заболяването, от които 21 до 143 хиляди смъртни. Смята се за сериозен здравословен проблем, тъй като убива в рамките на часове, ако човекът не се лекува. Обикновено смъртните случаи настъпват поради дехидратация, тежка диария и повръщане.

3. Диария

Как правилно да пием вода?

Водата е извънредно важна за човешкия организъм. Ние пием вода ежедневно - но малко хора се замислят как трябва да се прави това. Мнози...

Известно е, че този доста често срещан здравословен проблем причинява интензивно и внезапно желание за дефекация. В някои случаи продължава няколко дни и може да се случи след вирусна или бактериална инфекция, придобита при консумация на заразена вода или храна. Обикновено изпражненията често са меки (воднисти) и се появяват симптоми като студена пот, чревни спазми, гадене, повръщане, треска, подуване и дехидратация. Повече от 800 000 души умират всяка година от диария заради недостиг на чиста вода, липса на канализация и поради влошена хигиена на ръцете.

4. Шистозомиаза

Заболяването се причинява от паразита Schistosoma mansoni, когато човек влезе в контакт с ларвите, освободени от замърсени изпражнения във водата. Симптоми: сърбеж, треска, диария, гадене, повръщане - в по-тежки случаи цироза, увеличен черен дроб и воден корем (разширен корем).

5. Хепатит А

Вирусът на хепатит А се предава главно по фекално-орален път, тоест чрез контакт между индивиди или чрез вода или храна, замърсени с изпражнения. Състоянието причинява възпаление на черния дроб и води до симптоми като висока температура, умора, болка в тялото и корема, тъмни изпражнения и урина, загуба на апетит и тегло, както и жълтеница (жълтеникав цвят на очите и кожата). Един от начините да се избегне хепатит А е чрез ваксина. Не съществува специфично лечение. Прилагат се лекарства за облекчаване на симптомите до оздравяване – обикновено след 6 месеца.

Защо пиенето на вода през нощта не е полезно?

Според експерти-диетолози, не бива да забравяте да пиете течности – те пречистват организма и поддържат водния баланс на организм...

6. Салмонелна инфекция

Бактериите от рода Salmonella причиняват бактериална инфекция, наречена салмонелоза (или салмонелен гастроентерит) и засягат чревния тракт. Главната причина е консумация на заразена храна и вода. Лечението включва употребата на лекарства за контролиране на симптомите, в допълнение към почивка и хидратация.

Как да се предотвратят заболявания от замърсена вода?

Най-добре е винаги да пиете филтрирана или преварена вода. Избягвайте контакти с води от канализация, наводнения, кал, реки със застояла вода и плувни басейни, които не са третирани с хлор. Също така, си струва да следите качеството на водата, използвана при приготвянето на храна.

Внимание! Статията не е препоръка за лечение. Търсете винаги медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com