Ако усещате това, тогава може би имате проблем с кръвообращението

18312
Ако усещате това, тогава може би имате проблем с кръвообращението
Снимка: iStock

Постоянно ли ви е студено на ръцете и краката, усещате ли пронизваща болка в крайниците или имате разширени вени и отоци по глезените? Това може да е проблем с лошото кръвообращение. Това нарушение не бива да се подценява, тъй като може да бъде признак на сериозни здравословни проблеми, като атеросклероза или сърдечна недостатъчност. Струва си да знаете как да разпознавате проблемите с кръвообращението и как да ги предотвратите, тъй като това е животозастрашаващо състояние - може да доведе до инфаркт, инсулт и дори смърт.

Какви са симптомите на нарушеното кръвообращение?

Кръвообращение в тялото

Циркулиращата кръв изпълнява много важни функции в организма. Тя доставя кислород и хранителни вещества (захари, протеини, мазнини) до всички клетки. На връщане поема въглероден диоксид и го пренася до белите дробове, откъдето се изхвърля с издишване. Други ненужни продукти от обмяната на веществата, като урея или пикочна киселина, той транспортира до бъбреците и червата. Кръвта също така регулира температурата и осигурява защита на организма срещу патогени, инфекции и заболявания - благодарение на белите кръвни телца. Кръвообращението трябва да функционира правилно, за да могат тъканите и органите да функционират правилно. Лошото кръвообращение влошава функционирането на целия организъм.

Причини за лошо кръвообращение

Проблемите с кръвообращението могат да се дължат на редица фактори. Това може да е резултат от неправилно хранене - твърде малкото количество витамини, минерали и други важни хранителни вещества прави кръвоносните съдове крехки и податливи на всякакви увреждания. Също така недостигът на антиоксиданти (съдържащи се в зеленчуците, плодовете, мазната риба и др.) има лошо въздействие върху кръвообращението, тъй като води до натрупване на токсини и образуване на отлагания, които затрудняват притока на кръв във вените. Тютюнопушенето също често е причина за лошо кръвообращение - вдишването на цигарен дим забавя кръвотока и доставя токсични вещества в организма. 

Сериозна заплаха за кръвообращението е заседналият начин на живот. Липсата на физическа активност, прекарването на осем часа на бюрото в работата или по-голямата част от свободното време на дивана са фактори, които отслабват кръвообращението в краката. По този начин те допринасят за образуването на кръвни съсиреци и за ограничаване на снабдяването на тъканите с кръв и кислород. Лошото кръвообращение може да бъде симптом и на по-сериозни заболявания, като хипертония, атеросклероза, тромбоза, диабет или бъбречна недостатъчност.

Това са най-добрите храни за кръвообращението - яжте ги всеки ден

Как да разпознаете проблемите с кръвообращението?

Симптомите на лошото кръвообращение не са много характерни, за да можем да ги отдадем на изтощение или други здравословни проблеми. Те могат да варират в зависимост от това къде е засегнато кръвообращението. Поради нарушеното кръвообращение и недостатъчното снабдяване на клетките с кислород и хранителни вещества организмът става по-слаб и по-малко ефективен. Може да се появи хронична умора и липса на издръжливост по време на всякаква физическа дейност. Други симптоми включват загуба на дъх по време на натоварване, чести замайвания и главоболия, световъртеж, задух или недостиг на въздух.

Типичен симптом на лошото кръвообращение са студените крака и ръце, независимо от температурата на околната среда. Това се дължи на нарушената терморегулация на тялото. Дебелите чорапи и загряващите кремове може да не са от голяма полза в този случай. Нарушеното кръвообращение се проявява и с подуване и подпухване на краката, както и със сетивни смущения, изтръпване и мравучкане в крайниците, спазми или пробождаща болка в мускулите. Освен това могат да се появят тъмни кръгове пред очите, зрителни смущения и дори проблеми с равновесието или припадък (особено при ниско кръвно налягане или анемия). 

Лошото кръвообращение може да допринесе и за проблеми с паметта, влошени когнитивни функции и проблеми с концентрацията и съсредоточаването. Освен това могат да се появят кожни промени: бледа, суха и сърбяща кожа, синкаво оцветяване, зачервяване на лицето, рани и трудно зарастващи рани. Косата може да стане суха и да пада прекомерно, а ноктите да се чупят и цепят.

В резултат на нарушеното кръвообращение могат да се появят разширени вени на краката, които да допринесат за по-сериозни проблеми с кръвообращението. Дълготрайното нарушаване на кръвообращението може да причини и болка при натиск в гърдите или нарушения на сърдечния ритъм, които застрашават здравето и живота на човека. Може да се стигне до инфаркт, миокардна некроза или инсулт. 

5 начина да разберете дали имате лошо кръвообращение

Как да подобрим кръвообращението?

За да се подобри кръвообращението и да се предотвратят опасни усложнения, първото нещо, което трябва да се направи, е да се спортува. Не е задължително това да са усилени тренировки, а по-скоро умерена активност под формата на ходене, каране на колело, плуване, аеробни упражнения, танци или кратки бягания. 

Когато работите в седнало положение, е добре от време на време да ставате от бюрото и да се разхождате или да правите някои прости упражнения. Редуването на студени и топли душове и масажите на краката също могат да помогнат за подобряване на кръвообращението. 

Вечер можете да легнете с вдигнати нагоре крака и да задържите това положение за няколко минути. Кръвообращението може да се подобри и с подходяща диета. Яжте лесно смилаеми ястия с ниско съдържание на сол и високо съдържание на фибри, както и богати на омега-3 мастни киселини (риба, морски дарове, ядки). 

Също така трябва да се погрижите за правилната хидратация и да пиете поне два литра течности на ден. Някои билки и подправки, напр. женшен, глухарче, джинджифил, кардамон, шафран или мащерка, също стимулират кръвообращението. Ако обаче имате сериозни проблеми с кръвообращението, трябва да посетите вашия лекар, който ще оцени симптомите ви, ще назначи подходящи изследвания и ще вземе решение за конкретен вариант на лечение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кардиолог: Яжте това 2 пъти седмично и кръвното ви ще бъде нормално

10 лекарства, които НЕ се пият с кафе

20 храни, които помагат за отслабване

Лекар: 4 храни, които са най-вредни за панкреаса

Това е най-добрият пролетен зеленчук за холестерола и имунитета

Възпалените лимфни възли на шията са първият знак за сериозно заболяване

Специалистите ги наричат "вторият ни мозък": 4 начина, с които ще си осигурите по-добър живот

7 предупредителни знака, че сме психически и емоционално изтощени

Топ 7 на най-добрите чая, които помагат за отслабване

Какво трябва да направим, ако пулсът ни е нисък?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com