Банан срещу кашлица - ето как този плод може да ви помогне

49123
Банан срещу кашлица - ето как този плод може да ви помогне
Снимка: iStock/Guliver

Бананът за кашлица е едно от най-популярните народни средства в борба с рефлексния симптом, който придружава много заболявания, включително настинки. Домашните лекове, приготвени от банан, помагат не само за лечение на кашлица, но и повишават имунната защита на организма и имат благоприятен ефект върху работата на сърдечно-съдовата, нервната и храносмилателната системи. Лесни за приготвяне и безопасни рецепти от традиционната медицина могат да се използват за лечение на дихателната система както при възрастни, така и при деца.

Лечение на кашлица с банан и мед:

Алтернативната медицина предлага много начини за приготвяне на лечебни продукти от банан. Бананът е особено ефективен, когато се комбинира с мед. Лечебната смес трябва да се приема прясна, така че трябва да се приготви непосредствено преди употреба.

Още: Мъфини с банан - как да си направите вкусен десерт

Традиционният метод за приготвяне на бананов сироп за кашлица е следният:

  • Вземете 1 голям банан или 2 средно големи и смелете в блендер до пюре.
  • Прехвърлете прясно получената маса в емайлирана купа и добавете вода (около 2 чаши).
  • Гответе, като разбърквате, на слаб огън за 25-30 минути.
  • Отстранете съда от огъня и изчакайте, докато сместа се охлади до температура от +37...+40°C.
  • След това към него добавете 50 г течен мед.
  • Разбъркайте добре и изсипете в буркан с винтова капачка.
  • Разделете полученото на 4 части и пийте през целия ден. Курсът на лечение е 5-7 дни.

При пароксизмална кашлица много ценители на народните средства предпочитат рецепта за бананово желе, което не изисква готвене. За да го приготвите, трябва да нарежете 1 зрял плод, да добавите 1 с.л. гранулирана захар. Сместа се поставя в термос и се залива с 250 мл вряща вода. Разбъркайте и оставете в продължение на 30 минути. Трябва да пиете лечебно желе на всеки 2 часа на малки порции.

Банан с мед против кашлица

Можете да получите ефективен лек за кашлица по лесен начин: смесете намачкан банан с пресен мед в съотношение 5:1. За да се увеличи терапевтичният ефект, привържениците на алтернативната медицина препоръчват тази смес да се пие с 250 ml топло мляко. Използвайте сутрин 20 минути преди закуска и вечер преди лягане.

Още: Учен разкри какво ще се случи със сърцето ви, ако ядете по 1 банан на ден

Банан, мед, мляко за кашлица

Един от най-популярните варианти за приготвяне на естествено лекарство е рецепта за мляко с банан. За да направите това, ще трябва да поставите обелените плодове в тенджера и леко да ги намачкате с дървена лъжица. В плодовата смес бавно се налива топло мляко (предварително сварено) и се разбърква добре. След това поставете на слаб огън и при непрекъснато бъркане довеждайте сместа до +90 ° C, като избягвате кипене. Свалете тигана от котлона, добавете зехтина (1 с.л.). Ако няма такъв, тогава е разрешено да го замените с масло, чието съдържание на мазнини е най-малко 82,5%.

Оставете сместа леко да се охлади и след това добавете към нея мед (50 г). Приемайте най-малко 2 пъти на ден. Единична доза трябва да бъде 100 ml.

Още: Това е плодът, който подобрява зрението и намалява риска от инсулт

Банан, мед, какао и мляко против кашлица

Ако има възпалителен процес в бронхиалната лигавица, се препоръчва да се използва рецепта с добавяне на какао като лечебно средство. За да получите лечебната смес, ще трябва да нарежете банана на малки парчета, след което да ги поставите в блендер и да смелите до гладкост. Изсипете 10 г какао на прах в полученото пюре и след това разбъркайте добре с бъркалка.

Сварете млякото (1 чаша) и го оставете леко да се охлади. След това смесете всички съставки и добавете мед (1 чаена лъжичка). Разделете лекарството наполовина. Пийте 1 част сутрин, втората вечер. Трябва да се консумира само топло.

Бананова смес от подправки

Въпреки големия брой полезни свойства, тази комбинация има и някои противопоказания. Лекарствата, приготвени от популярния екзотичен плод и мед, са забранени за деца под 2-годишна възраст. Продуктите на алтернативната медицина са противопоказани за употреба при наличие на алергична реакция към пчелни продукти и други компоненти, включени в техния състав.

Още: Защо е толкова полезна банановата диета и какво представлява тя?

Банановата смес трябва да се консумира с изключително внимание при тежки патологии на сърдечно-съдовата система и черния дроб. Не се препоръчва да се използва за терапевтични цели при хора с възпалителни заболявания на стомаха, които са придружени от повишаване на концентрацията на киселина в стомашния сок.

ВНИМАНИЕ: Материалът има информативна цел и не е препоръка за лечение. При сериозен здравословен проблем, потърсете медицински специалист!

Източник: "Дзен"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com