Безплатни консултации във Варна за лечение със стволови клетки

15805
Безплатни консултации във Варна за лечение със стволови клетки
Снимка: Thinkstock

Проф. д-р Ердал Карайоз, един от пионерите в прилагането на иновативни методи за лечение със стволови клетки, ще консултира безплатно пациенти във Варна на 22 септември.

Топ специалистът ще гостува у нас по покана на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на българските пациенти до последните достижения в медицината, като си партнират с едни от най-добрите лечебни заведения и специалисти от цял свят.

Проф. д-р Ердал Карайоз е основател и повече от 10 години ръководи Изследователския център за стволови клетки и генна терапия към Университета „Коджаели“ в Турция. В момента оглавява Центъра за регенеративна медицина и стволови клетки във високотехнологичната „Лив Хоспитал“, където екипът му работи по прилагането на клетъчни терапии при пациенти с различни диагнози.

Стволовите клетки са част от естествения механизъм за възстановяване на тялото – при подходящи условия те могат да се преобразуват във всички типове клетки, за да заменят тези, които са увредени или загинали. По тази причина съвременната наука им възлага големи надежди. Терапиите, основани на прилагането на стволови клетки, вече са с доказан ефект при редица диагнози, а при други дават обещаващи резултати на експериментално ниво.

Детска церебрална парализа

МЕДИКЪЛ ТУР 2017: Безплатни консултации в Добрич на 21 септември

Очаквайте ни в Добрич на 21 септември! „Медикъл Тур 2017“ пристига с експертите на Здравен информационен център „Меди...

Това състояние се среща средно при 1.2-2.5 на 1000 новородени и представлява увреждане на централната нервна система, причинено по време на бременността, по време на раждането или в първия месец от живота на детето. Без значение какво е причинило заболяването, при него е налице намаляване броя на нормално функциониращите нервни клетки в мозъка. Традиционните лечебни методи имат за цел да подобрят двигателните функции и качеството на живот при пациентите. Но те не могат да увеличат броя на нервните клетки в мозъка и да възстановят щетите.

Последните изследвания в няколко лаборатории по света, включително и в „Лив Хоспитал“, показват, че трансплантацията на стволови клетки дава добър резултат при функционално възстановяване при ДЦП. Екипът на проф. Карайоз отчита, че повечето от пациентите с церебрална парализа, лекувани комбинирано с прилагане на инжекции с мезенхимни стволови клетки и рехабилитация, показват видимо подобрение в двигателното развитие и координация, подобряване на зрението, увеличаване на мускулната сила, намаляване на спастичността и др. Те все пак отбелязват, че подобрението е индивидуално при всеки пациент, в зависимост от много фактори, включителност възраст, тежест на заболяването, физическото състояние на пациента и др.

Мускулна дистрофия

Прогресивната мускулна дистрофия протича по различен начин и с различна скорост, но при повечето пациенти парализата и атрофията на мускулите води до тежки увреждания. Традиционните терапии включват симптоматично лечение и рехабилитация, но те не спират прогресирането на болестта. В този случай стволовите клетки могат да се използват заедно с конвенционалното лекарствено лечение. Те се прилагат се под формата на трансплантация на мезенхимни стволови клетки с помощта на инжекции в засегнатите мускули и венозно.

„Този вид трансплантация на стволови клетки има видим ефект без никакви нежелани реакции или усложнения, и ние открихме, че тя е изключително успешна при лечението на прогресивна мускулна дистрофия“, коментира проф. Ердал Карайоз.

Безплатни консултации в София с хирург от световна класа

Проф. д-р Фатих Агалар, хирург от високотехнологичната „Лив Хоспитал“ в Турция, с международно признание в Европа и САЩ, ще...

Ставни и ревматични заболявания

Ревматоидният артрит е хронично системно заболяване, при което имунната система атакува ставите. Проявява се с възпаление, силна болка и скованост, най-често в китките и ръцете, но може да засегне и други части от тялото. Понякога симптомите могат да продължат със седмици и месеци, което сериозно засяга качеството на живот при пациентите. В този случай от мезенхимните стволови клетки се очаква да успокоят възпалението и автоимунната реакция, както и да подобрят състоянието на увредените тъкани и стави.

Сходен ефект може да се очаква и при пациенти с епикондилит или т.нар. тенис лакът. Състоянието обикновено се предизвиква от многократно повтарящи се еднотипни действия с ръката и претоварване в областта на лакътя. По време на лечението, стволовите клетки могат да се диференцират в специализирани клетки и да подпомогнат възстановяването и регенерирането в областта на мускулите, сухожилията, хрущялите и костите.

Екипът на проф. Карайоз тества прилагането на стволови клетки и при други диагнози, включително диабет и диабетно стъпало, аутизъм, болест на Крон, множествена склероза, оптична невропатия и др.

Желаещите да се възползват от безплатните консултации във Варна на 22 септември трябва да се запишат предварително на телефоните на „Медикъл Караджъ“ - 0879 977 401 или 0879 977 402, както и да предоставят на място всички медицински документи, с които разполагат до момента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com