Будите се често нощем? Мозъкът ви може да е в беда

9502
Будите се често нощем? Мозъкът ви може да е в беда
Снимка: iStock/Guliver

Университетът на Илинойс, САЩ, установи, че протеините, свързани с болестта на Алцхаймер, са най-много при хората, които страдат от дихателни нарушения по време на сън. Тези белтъци се смятат за биомаркери на заболяването - наличието им говори за започнали промени в мозъка.

Алцхаймер е най-тежката деменция. Причинява проблеми с паметта, мисленето и поведението.

Деменцията е широко понятие за спада на умствените способности с годините. Болестта на Алцхаймер, която представлява до 80% от случаите, е прогресиращо опустошаващо заболяване. В крайния му стадий човек губи дори способността да се храни, да говори, да ходи.

Оказва се, че дихателните смущения по време на сън много често се откриват при хора с ранна фаза на болестта. Медицината нарича тези респираторни паузи апнея. Асоциират се с хъркането, но не се изчерпват само с него. Най-грубо казано, за 10-ина секунди тялото “забравя” да диша и човек се събужда с шумно поемане на спасителната глътка въздух. Причината е невъзможност за дишане по време на сън поради колапс на дихателните пътища. Честотата на симптома расте с възрастта, телесното тегло, хипертонията и при спане по гръб. Прекъсването на съня поради апнея е много по-различно от обикновеното случайно събуждане, което е еволюционен защитен механизъм, предупреждава "24 часа"

При обструктивна сънна апнея хората се събуждат дори и по 60 пъти на нощ.

Това разстройство засяга около 35% от мъжете и 15% от жените. Явно доста често срещан проблем със здравето. Но на национална конференция по проблемите на съня през лятото българските специалисти предупредиха, че и у нас в до 80% от случаите състоянието остава недиагностицирано.

През последните 5 г. много усилено се изследват връзките между обструктивната сънна апнея, отслабването на умствените качества и болестта на Алцхаймер. Общото в изводите на екипите от цял свят е, че по различни начини се доказват паралели между дневната сънливост - последица от апнетичните събуждания и непълноценната нощна почивка, високото кръвно, инфаркта и инсулта, захарния диабет, еректилната дисфункция при мъжете и засягането на мозъка.

Учени: Коронавирусът може да състари мозъка с 10 години

Последното проучване е проследило качеството на съня на хора от 71 до 78 г. на фона на изследвания за наличието на “алцхаймер белтъци”. Лошите протеини били най-много при хората с обструктивна сънна апнея. Според учените факторите за това нарушение на съня и свързаните с него чести събуждания имат роля и като рискови за алцхаймер. Вероятно дори малки, но чести катастрофи с доставката на кислород за мозъка оказват влияние.

На тази основа най-елементарното, което човек може да направи, е да лекува обструктивната сънна апнея, обобщават учените. Общите препоръки са за промяна в начина на живот - отслабване, всекидневно движение, отказ от тютюна, придържане към умерена консумация на алкохол. За подкрепа на нормалното дишане нощем се предлагат специални маски или по-деликатни приспособления тип "щипки", които пречат на отпускането на мускулатурата и спиране на дишането.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com