Чуждите езици помагат след инсулт

8098
Чуждите езици помагат след инсулт
Снимка: Thinkstock

Ново изследване е установило, че хората, които говорят на два и повече езика, доста по-лесно се справят с последствията на инсулта, който по-слабо се отразява на когнитивните им способности.

Изследователите от Националния институт за умствено здраве и невронауки в Бангалор са изследвали преживели инсулт пациенти от Хайдарабад – град, в който голяма част от населението говори на два и повече езика, независимо от нивото на тяхното образование и социален статус.

Шоколадът ни пази от инсулт

Според последните изследвания дори само една хапка от вкусния десерт влияе положително на мозъка и намалява риска от инсулт. Отдавна е...

Изследователите наблюдавали 608 пациенти в продължение на две години, като сравнявали 353-ма билингвални пациенти с 255-има моноезични пациенти. Изследването установило, че 40% от билингвалните пациенти напълно възстановяват когнитивните функции след инсулт в сравнение с 20% от моноезичните участници.

Билингвалните хора също така показали по-добри резултати в постинсултните тестове, измерващи способността на болните да съсредоточават вниманието си за получаване и организиране на информация. Освен това при тях доста по-рядко се фиксирали случаи на развиваща се деменция или свързани с инсулт състояния – така наречените умерени когнитивни нарушения.

Защо се случва така?

"Преимуществото на знаенето на няколко езика се заключава в това, че хората превключват от един език на друг", казват изследователите. Това превключване ден след ден, а понякога минута след минута, изглежда, възстановява повече невронни връзки в мозъка. Според по-ранни изследвания билингвалността може да отложи настъпването на деменция, както и значително да подобри концентрацията.

България е на първо място по смъртност от инсулт в Европейския съюз

„България е на първо място по смъртност от мозъчен инсулт в Европейския съюз, а за 8 години трагичните случаи са нараснали с 3.1%...

Учените наподобяват ефекта от обучението по език върху мозъка с въздействието на плуването върху укрепването на тялото.

Обучението по език на всяка възраст дава мощна тренировка на мозъка, но и други когнитивни упражнения – като решаване на кръстословици или свирене на музикални инструменти – също могат да повлияят за по-успешното оздравяване след инсулт, допълват изследователите.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com