Диета без усилия: Какво представлява правилото на чинията (и защо то работи)

33435
Диета без усилия: Какво представлява правилото на чинията (и защо то работи)
Снимка: Pexels

Когато става въпрос за отслабване, ключът към успеха е в простотата и постижимостта на задачите. В момента, в който се налага да се справяме с проблемите на организма, трябва да се стремим към нещо, което ни се получава лесно. Повечето хора обикновено знаят как да водят здравословен начин на живот, но нещо в живота им пречи. Ето защо е важно нещата да бъдат прости. Ето 5 изключително прости съвета от диетолог, които да следвате, ако искате да свалите излишните килограми, без да се подлагате на строги диети.

Метод номер едно е "правилото за 25% чиния", което според експерти трябва да стане "основно" за отслабване. Идеята е да се уверите, че 25% от чинията "идва от постен източник на протеини като пиле, сьомга или яйца". Другите две четвърти или половината от чинията трябва да са зеленчуци, а последната четвърт може да бъде сложни въглехидрати като картофи, ориз или макаронени изделия. Постните протеини са наистина важни в диетата, защото помагат за изграждането и възстановяването на мускулите и поддържат чувството за ситост за по-дълго време, като по този начин насърчават изгарянето на мазнините.

Още: Лекар разкри истината за диетата според кръвната група

Друг съвет, който диетолозите могат да следват (освен правилото за "здравословна чиния"), е да си приготвят ястия за една седмица. Ако приготвяте едно ястие, винаги приготвяйте повече храна, отколкото ви е необходима. По този начин можете да опаковате остатъците и да ги сложите в хладилника или фризера за друг ден. Това важи за всичко - от салати или супи за обяд до запеканки или поне бульон за вечеря. Това ще ви предпази от това да посягате към "удобни" храни, които може да са пълни със сол и захар.

От голямо значение е не само физическото насищане, но и процесът на хранене. Експертът подчертава колко е важно да се научим отново да забавяме темпото, докато се храним, и да дъвчем правилно. Сега хората са свикнали да правят всичко много бързо и за предпочитане вчера. Същото е и с храненето. Важно е да забавим темпото и да изключим всички екрани, включително телевизори и телефони, докато се храним. Освен че ще направите процеса по-приятен, е по-вероятно да спрете, когато се почувствате сити. Малките хапки и правилното дъвчене могат да помогнат.

Консумацията на кои храни ще ви помогне да отслабнете?

Освен това, според експертите, пиенето на много вода може да бъде ключът към загубата и поддържането на теглото. Според много експерти поддържането на хидратация е един от най-добрите начини за потискане на глада. Когато почувствате глад, първо изпийте чаша вода. Същото важи и за жените, които изпитват глад за сладко по време на ПМС. Ако останете хидратирани и поддържате високи нива на протеини в диетата си, ще спрете да изпитвате глад.

Друга важна подробност е ежедневното 30-минутно физическо натоварване. За тези, които нямат време да ходят на фитнес всеки ден, е важно да знаят, че трябва да бъдат наистина активни в продължение на 30 минути на ден. Упражненията вкъщи, разходките, почистването и други дейности ще ви помогнат. Това може да бъде ходене, йога, пилатес, плуване или каквото ви е удобно. Някои хора имат артрит или увреждане, което означава, че някои неща са невъзможни. Намерете нещо, което работи за вас, и се придържайте към него. Малките стъпки са от значение. Почти безполезно е да отидете на двучасова разходка през уикенда, особено ако след това се "наградите" с обилен обяд. Вместо това правете 30-минутна разходка всеки ден или всяка вечер. Това ще донесе повече ползи. 

Как да отслабнете бързо по естествен начин, без мъчителни режими?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com