Ендокринолог: Най-добрите и най-лошите продукти за щитовидната жлеза

13392
Ендокринолог: Най-добрите и най-лошите продукти за щитовидната жлеза
Снимка: iStock/Guliver

Начинът, по който се храним, оказва огромно влияние върху функционирането ни. Има някои продукти, за които трябва да сте особено внимателни, тъй като те влияят негативно на цялата ендокринна система.
Важна ли е диетата при лечението на заболявания на щитовидната жлеза? Вредят ли зелените зеленчуци и глутенът на пациентите с щитовидна жлеза? 

Диетата влияе върху функцията на щитовидната жлеза

При заболяванията на щитовидната жлеза все по-често се отчитат факторите на околната среда - стрес, вирусни заболявания и много други. При лечението на заболяванията на щитовидната жлеза диетата не е най-важното нещо.
Щитовидната жлеза не може да бъде излекувана чрез диета, но със сигурност правилното хранене допринася за това заболяването да не прогресира или пациентът да запише по-добри резултати от кръвните тестове.
Не бива да забравяме, че проблемите с щитовидната жлеза могат да бъдат придружени от други нарушения, включително инсулинова резистентност или целиакия. В такива случаи диетата е от ключово значение.
Второто най-лошо нещо за щитовидната жлеза?
Много хора, които се грижат за щитовидната си жлеза или вече имат проблеми с нея, се страхуват от определени храни в диетата си - особено от соя, броколи или глутен. Не съвсем основателно.

Лекар: Това е най-подходящата диета при проблем с щитовидната жлеза

Соя - можете ли да я консумирате с болна щитовидна жлеза?

Лошата репутация на соята се дължи на факта, че тя съдържа изофлавони (фитоестрогени), които влияят на хормоналния баланс. А това, при хора с болна щитовидна жлеза, така или иначе е нарушено.
Истината е, че трябва да ядете много, в килограми на ден, за да има соята значителен ефект върху хормоналния баланс.
Соевите продукти обаче могат да повлияят на усвояването на хормоните от лекарствата, така че ако ги приемате, е добре да имате предвид времевия интервал.

Млечни продукти

Един от митовете, който се е запазил в продължение на години, е този, свързан с необходимостта да се избягват млечните продукти. Вредят ли те на щитовидната жлеза?
Не, ако няма съпътстващи алергии, уверява ендокринологът. Всяка изключваща диета е неоправдана. Млечните продукти могат да бъдат част от балансирана диета.

Има обаче уловка. Тя е свързана и с приема на лекарства.

Не забравяйте, че те трябва да се приемат на празен стомах, не с кафе и не непосредствено преди закуска. Не всички обаче знаят, че млечните продукти, които възпрепятстват усвояването на хормоните, си струва да се елиминират от първото хранене. По-добре е тогава да закусим без млечни продукти.

Глутен

Особено пациентите с хипотиреоидизъм на фона на автоимунната болест на Хашимото избягват глутена.

Убеждението, че глутенът е вреден, се дължи на факта, че както целиакията, така и болестта на Хашимото са автоимунни заболявания. Но преди да решим да изключим глутена от диетата си, нека го проверим и изследваме.
Подобно необмислено елиминиране на диетични съставки може дори да бъде вредно.

Кръстоцветни зеленчуци

Забранени ли са зелето, карфиолът, броколите и дори репичките или горчицата в диетата на пациентите със заболявания на щитовидната жлеза?
Диетата би била рискова само ако ядем само кръстоцветни зеленчуци. Всъщност това би могло да доведе до хипотиреоидизъм. В противен случай няма такива опасения", казва ендокринологът.

И диетологът посочва, че ако се притесняваме от кръстоцветните зеленчуци, е добре да запомним едно правило.
Твърди се, че кръстоцветните зеленчуци могат да бъдат вредни за пациентите с щитовидна жлеза, защото съдържат гоитрогени. 
Кръстоцветните зеленчуци трябва да се появят в диетата на пациентите с щитовидна жлеза, но не непременно всеки ден.

Заболяванията на щитовидната жлеза и какво трябва да знаем за тях

Силно преработени храни

Преработените храни са виновни за влошеното ни здраве.
Ако диетата ни е пълна с бързи закуски и други нездравословни продукти, ако не обръщаме нужното внимание на това, което ядем, това всъщност ще се отрази на хормоналния ни баланс, предупреждава експертът.

Тези продукти и добавки си струва да включите в диетата си

И така, какво си заслужава да включите в диетата си? Ендокринологът смята, че основата е добре балансираното хранене, а диетологът го казва просто: с правилната диета можем да направим много.

В диетата на пациента важна роля играят и омега-3 мастните киселини, които можем да си набавим с храната, както и витамин D3, който трябва да се добавя допълнително. 

Йод

Йодът е един от най-важните елементи за щитовидната жлеза, но много хора със заболявания на щитовидната жлеза възлагат твърде много надежди на него.

В случай на хипотиреоидизъм, когато част от органа е просто разрушена, приемът на добавка няма голямо значение. Клетките са неефективни и приемът на йодни добавки не възстановява нормалната функция на щитовидната жлеза. Йодът потиска TSH, така че допълнителният прием на този елемент може да доведе до по-ниски нива на TSH при тестовете. Но това не означава, че заболяването изчезва.

Необходимо е да се внимава за големи количества йод, за да не се стигне до хиперактивност. 

Селен и цинк

Селенът е рядък елемент, но много важен за щитовидната жлеза. В диетата ни има твърде малко от него, така че за да се компенсира недостигът му, обикновено се препоръчва да се ядат по няколко бразилски ореха на ден.

Заедно с цинка селенът участва във важни процеси в организма ни и техният недостиг не е чак толкова рядко срещан. Цинкът може да се намери в тиквените и слънчогледовите семки, елдената каша, черния дроб и кашкавала, яйцата, рибата и морските дарове.

Горски плодове

Плодовете са съществена част от противовъзпалителната диета.

Сред много важните продукти с противовъзпалително действие са горските плодове. В тях има цяло количество антиоксиданти, така че си струва да се консумират редовно".
Основата за хората с проблеми с щитовидната жлеза е противовъзпалителна диета, базирана основно на една от най-здравословните диети в света - Средиземноморската диета.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какъв магнезий да си купя – видове, ползи и за какво помага

Наследява ли се хипертонията?

Този зеленчук сваля холестерола и предпазва костите

Бучката под мишницата е опасен симптом за жените

Сваляне на високо кръвно - този известен метод може да навреди на здравето

Високо кръвно? Да го ликвидираме! Жесток списък с хитри и народни цярове срещу него

Страданията с магнитни бури: Ето как да борите с тях и как винаги да сте наясно, ако има

Лекар: Това е най-малко опасният силен алкохол за черния дроб, ако не се прекалява

Лекар: Яжте тези 5 храни и никога няма да се оплаквате от паметта си

Хората с тази кръвна група остаряват най-бавно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com