Лекар: Това е най-подходящата диета при проблем с щитовидната жлеза

22043
Лекар: Това е най-подходящата диета при проблем с щитовидната жлеза
Снимка: iStock/Guliver

Лечението на заболяванията на щитовидната жлеза се основава, наред с другото, на фармакологична терапия. Лицата, страдащи от заболявания, свързани с тази жлеза, трябва да се съобразяват и с подходяща диета. Нека разберем кои продукти да изберем при хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм.

Кои са най-често срещаните заболявания на щитовидната жлеза?

Щитовидната жлеза е жлеза, която при хората е разположена в долната част на шията, в предната ѝ част, точно под ларинкса. Щитовидната жлеза играе важна роля и произвежданите от нея хормони влияят на функцията на нервната, храносмилателната и половата система и др. 

Най-често срещаните заболявания на щитовидната жлеза включват главно възли, които се появяват в щитовидната жлеза и обикновено не дават никакви симптоми. Освен това има хипотиреоидизъм, който се свързва с недостиг на хормони на щитовидната жлеза, и хипертиреоидизъм, който от своя страна се свързва с излишък на хормони на щитовидната жлеза. 

Все повече хора се борят и с болестта на Хашимото - хронично възпаление на щитовидната жлеза. Това води до разрушаване на жлезата и съответно до намаляване на произвежданите от нея хормони. Това от своя страна може да причини и редица други нарушения. 
 
Лечението на заболяванията на щитовидната жлеза включва фармакологична терапия, но диетата и начинът на живот също са важни фактори. Някои промени в диетата ви могат да подпомогнат целия процес. 

Заболяванията на щитовидната жлеза и какво трябва да знаем за тях

Какво да ядем при хипотиреоидизъм?

Хипотиреоидизмът се характеризира с недостиг на хормоните, произвеждани от жлезата, а именно трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4). Това състояние забавя всички метаболитни процеси в организма. Добре балансираната диета при хипотиреоидизъм, наред с други неща, ще предотврати наддаването на тегло, ще намали запека и ще повиши енергията. 
При хипотиреоидизъм е препоръчително да се избира пилешко, пуешко и заешко месо като източник на протеини. За предпочитане е също така да избирате мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини. 

На рибата трябва да се отдели специално място в диетата на страдащите от хипотиреоидизъм. Това е необходимо, за да се осигурят йод, селен и витамин D, както и полиненаситени мастни киселини. Освен това е по-добре да използвате растително масло и зехтин за готвене. 

Пийте този сок поне 2 пъти в седмицата за здрава щитовидна жлеза

При хипотиреоидизъм е важно да се приемат и достатъчно количество фибри. Затова трябва да се избират пълнозърнести зърнени продукти, например хляб с грахам, кафяв ориз и каши, като елда, ечемик и просо. Препоръчително е в диетата да се включат авокадо, орехи, бадеми и слънчогледови семки, наред с други. 
От диетата трябва да се изключат не само маслото и белият хляб, но и сладкишите, бързата храна и подсладените напитки. Необходимо е да се ограничат зеленчуците от рода на зелените култури. Това е така, защото те имат свойства, които влошават усвояването на йода от храната. 
Сред тях са карфиол, карфиол, зеле, кейл и броколи. При хипотиреоидизъм трябва да се избягва прекомерното използване на соя, както и на фъстъци и горчица.

Диета при хипертиреоидизъм

При хипертиреоидизъм един от видимите с просто око симптоми е бързата загуба на тегло, която се отразява неблагоприятно на функциите на целия организъм. Ето защо е препоръчително хората с тегло под нормата да увеличат енергийния си прием преди хормоналния баланс. Спазването на здравословен хранителен режим и снабдяването на организма с правилните съставки, витамини и минерали е важен фактор за лечението на това заболяване. 
Особено внимание трябва да се обърне на протеините, които трябва да съставляват до 15 % от енергийната стойност. Той може да се набави от постно месо, риба, яйца и сухи бобови култури. 

Лекар: Тези симптоми издават проблеми с щитовидната жлеза

В допълнение към фибрите, в диетата не трябва да липсват мазнини от растителен произход. Те могат да бъдат получени например от рапично масло, зехтин, авокадо, тиквени семки, слънчогледови семки и орехи. 
Зеленчуците и плодовете, както и пълнозърнестите зърнени храни, също трябва да бъдат включени в диетата, за да осигурят необходимите въглехидрати. Менюто трябва да включва и продукти, пълни с антиоксиданти, като череши, кайсии, праскови, касис, чушки, домати и моркови. 

Не трябва да се забравят продуктите, които осигуряват на организма калций. Той се съдържа не само в млечните продукти, но и в зелените листни зеленчуци и броколите, както и в бадемите, сардините и херингата. 
Освен това е важно да се консумира риба, богата на витамин D, както и на омега-3 мастни киселини. Въпреки това се препоръчва да се консумира риба само 2 или 3 пъти седмично, за да не се получи излишък на йод в организма. 
От друга страна, трябва да се избягват сладките и солените закуски, както и бързото хранене. Необходимо е също така да се ограничи консумацията на силно кафе и чай.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой НЕ трябва да яде ягоди?
Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Ягодите са любим плод на малки и големи. Обичани са заради сладостта и аромата си, но в определени случаи консумацията им може да причини повече...