Ендокринолог разкри какво се случва с бъбреците заради излишната захар

9868
Ендокринолог разкри какво се случва с бъбреците заради излишната захар
Снимка: iStock

Излишната захар в диетата може да доведе до куп проблеми и усложнения - диабетът е само едно от тях. Ендокринологът Зухра Павлова обясни как излишната глюкоза в кръвта влияе на бъбреците, увеличавайки риска от уролитиаза.

Захар и камъни в бъбреците

„Учените потвърдиха, че тези, които приемат една четвърт от дневните си калории от добавена захар, са имали два пъти по-голяма вероятност да развият бъбречно-каменна болест“, казва експертът, добавяйки, че захарта може да причини повече от просто затлъстяване и да увеличи риска от диабет.

Лекар: Това е най-добрият плод за бъбреците на хората над 45 години

Д-р Павлова отбелязва, че този компонент се съдържа в сладкиши, печива, газирани напитки, овкусени кисели млека и готови сосове. Ако голяма част от тези храни присъстват в диетата ви, рискът от образуване на камъни се увеличава. Ендокринологът също така съветва да се ядат плодове и преработени храни в ограничени количества или да се използват подсладители.

Захарта е вредна и поради куп други причини:

  • Предизвиква прекомерно производство на допамин, подобно на лекарство. Рязък скок на глюкозата в мозъка предизвиква необходимостта от допълнителна доза и мозъкът не разграничава този призив за храна от истинския глад.
  • Оказва отрицателен ефект върху жизненоважни органи - Витамините от група В се измиват, балансът на фосфор и калций се нарушава, възникват проблеми със сърцето, бъбреците, панкреаса и други органи. Според последните проучвания силата на имунитета също зависи пряко от нивата на кръвната глюкоза.
  • Тя е причина за повечето възпалителни процеси - ако редовно страдате от главоболие, липса на енергия, спите лошо, не можете да се отървете от обриви по лицето, мазна кожа и проблеми с косата - опитайте, ако не да премахнете напълно, то поне намалете количеството сладко, което консумирате.
  • Намалява енергията.
  • Води до наднормено тегло - когато стимулираме тялото със сладко, то първо се съхранява в черния дроб във формат гликоген – това е резервен източник на енергия. В допълнение, бързите въглехидрати рязко повишават нивата на кръвната захар, предизвиквайки силно отделяне на инсулин, който превръща приетите калории в мазнини.
  • Може да ускори стареенето на кожата – излишната глюкоза се прикрепя към протеините в кръвния поток и създава вредни молекули, наречени "AGE". Тези молекули състаряват кожата ви: те увреждат колагена и еластина – протеиновите влакна, които поддържат кожата ви стегната и млада. Резултатът е бръчки и отпусната кожа.
  • Влошава състоянието на зъбите - бактериите, които причиняват кариес, обичат сладко.

Още: Лекар: Този вкусен плод натоварва бъбреците

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяването се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com