Ето кои са 20-те най-здравословни храни според експертите (част 2)

8944
Ето кои са 20-те най-здравословни храни според експертите (част 2)
Снимка: Pexels

Ако се грижите добре за здравето си, то най-вероятно знаете, че храната е едно от първите неща, на които трябва да обърнете внимание. Храненето със здравословни и полезни храни е ключово за поддържането на здравето, добрата форма и балансирания начин на живот. Но кои храни можем да сметнем за наистина здравословни?

За да ви улесним, изготвихме списък с 20-те най-здравословни храни според експертите. Зад този списък стоят експерти диетолози и лекари. Ето втора порция от най-здравословните храни, които да включите в менюто си:

Висококачествен зехтин

Екстра върджин зехтинът се състои предимно от мононенаситени мазнини, които имат способността да намаляват възпалението в тялото. Това, което прави зехтина наистина специален, е съдържанието на полифеноли. Полифенолите са клас антиоксиданти, които помагат да се противодейства на възпалението и увреждането на свободните радикали в организма.

Фурми

Фурмите са пълни с флавоноиди, каротеноиди и фенолни киселини. Те помагат за предотвратяване на риска от хронични заболявания като сърдечно-съдови, рак, диабет и болестта на Алцхаймер.

4 ПОЛЗИ ЗА ОРГАНИЗМА ОТ СУШЕНИТЕ ПЛОДОВЕ

Ферментирали храни

За да запазите и възстановите баланса в червата си, опитайте рецепти, които включват ферментирали храни като кисело мляко, кефир, комбуча, кимчи и кисело зеле. Те се състоят от трилиони чревни бактерии, които влияят върху всеки аспект на човешкото здраве, включително имунната функция, възпалението, дори настроението.

Джинджифил

Джинджифилът има мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и може да се използва за лечение на сутрешно гадене, облекчаване на мускулни крампи, намаляване на риска от сърдечни заболявания и контрол на диабета.

Гъби

Освен заредени с витамини А и В, селен и фолиева киселина, гъбите са отличен източник на растителен протеин. Изберете гъби, които са твърди с гладка текстура. Външната повърхност трябва да е суха и да изглежда наедряла. Като заместител можете да се обърнете към тофу, темпе, тиквички и патладжан.

Ядки

Ядките са източник на здравословни за сърцето омега-3 мазнини, фибри, както и няколко минерала, включително калций и магнезий, които поддържат здравето на костите и сърцето.

Овесени ядки

За оптимално здраве на червата, управление на теглото и за поддържане на нивата на холестерола под контрол, включете овесените ядки в менюто си. Те са чудесни за закуска и пълни с фибри и протеини.

Водорасли

Морските водорасли са чудесен източник на йод. Те са изключително важни за веганите, които не могат да получат йод от млечни продукти.

Искате ли да давате два пъти по-малко пари за храна? Последвайте тези 3 съвета

Храната е основното перо в бюджета на българските домакинства. Ако оставяте половината си заплата в супермаркета, но ви се иска да пром...

Сладък картоф

Сладкият картоф е пълен с калций, калий и витамини А и С, а освен това е един от най-богатите източници на бета-каротин в природата. Бета-каротинът помага на телата ни да произвеждат витамин А - важен витамин за здрава кожа, добро здраве и здрава имунна система.

Чай

Чаят съдържа антиоксиданти, които могат да се борят със свободните радикали в тялото и да помогнат за предотвратяване на заболявания, бръчки, деменция и дори депресия.

Тофу

Как храната влияе на настроението ни

Връзката между храната и здравето ни е известна отдавна, но заяга ли то и емоциите ни? Оказва се, че да! В миналото хората са вярвали, ...

Когато се консумира умерено, тофу (направен от соя) може да бъде здравословно допълнение към всяка диета, особено за вегетарианци или вегани, тъй като е чудесен източник на протеини и сравнително нискокалоричен.

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Знаете ли по каква причина магнитните бури са напаст за организма? Да излезем от кошмара - ето скъпоценни съвети

7 основни причини за хронични заболявания

Защо ТРЯБВА да ядете шепа кашу всяка вечер?

Еликсири на младостта: 5 най-добри напитки, които е добре да пиете на празен стомах - опитайте сутрин

Кои храни могат да причинят артрит?

Варени яйца - сутрин или вечер е по-добре да се ядат

Това са най-полезните картофи при диабет

Кои храни са най-полезни за сърцето?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com