Генетично ли е високото кръвно налягане?

6584
Генетично ли е високото кръвно налягане?
Снимка: iStock/Guliver

Високото кръвно налягане може да се среща в семействата както генетично, така и при сходни навици на живот. "Когато става въпрос за високо кръвно налягане, крушата не пада по-далеч от дървото", казват експерти по сърдечносъдово здраве. "Ако майка ви е със затлъстяване или наднормено тегло, или има диабет, вероятно и вие ще сте такива, тъй като това са два рискови фактора за високо кръвно налягане", казват те. Гените са една част от това, но семействата също така са склонни да се хранят по един и същи начин и често имат сходства в това как и дали спортуват. Ето какво трябва да знаете за високото кръвно налягане, потенциалната роля на гените за високото кръвно налягане и наличните възможности за лечение.

ГЕНИ ЗА КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ

Някои гени могат да бъдат включени в системата ренин-ангиотензин-алдостерон - система в организма ни, която произвежда хормони за регулиране на кръвното налягане и спомага за баланса на течностите и солите в организма. Когато бъбреците ви не могат да регулират правилно течностите и солите, кръвното налягане може да се повиши. Други гени изглежда участват в управлението на нормалната функция на лигавицата на кръвоносните съдове. 

Високо кръвно налягане – причини и лекове за него

При проучване на гените за кръвното налягане, в което са участвали 1 милион души, изследователите са идентифицирали 535 нови генни области, които могат да влияят на кръвното налягане. Проучването установи също, че много от тези области са свързани и с надбъбречните жлези над бъбреците и телесните мазнини. За да стигнат до своите констатации, изследователите са направили кръстосани препратки между генетичната информация и данните за кръвното налягане. След това те сравняват групата с най-висок генетичен риск от високо кръвно налягане с групата с най-нисък риск. Те отбелязват, че всички генетични варианти са свързани с около 13 mm Hg по-високо кръвно налягане, 3,34 пъти по-висок риск от развитие на хипертония и 1,52 пъти по-висок риск от лоши сърдечносъдови последици като инфаркт или инсулт.

Ако имате високо кръвно, яжте тези 2 храни

Една от новооткритите генни области е обект на действие на одобрено лекарство за диабет тип 2. Това предполага, че ако откритията се потвърдят, вече може да има лечение, отбелязват изследователите. Проучването показва също така, че генът APOE, който е добре известен с връзката си със сърдечните заболявания и болестта на Алцхаймер, оказва влияние и върху кръвното налягане.

КОЛКО ВАЖНА Е СЕМЕЙНАТА ВИ ИСТОРИЯ?

Освен че ще ви попита за хранителния режим, физическите упражнения и други навици, свързани с начина на живот, вашият лекар ще ви попита и за семейната ви история, ако кръвното ви налягане е високо. "Ако родителите ви са имали високо кръвно налягане или сърдечно заболяване, ние знаем, че сте изложени на по-голям риск, така че това ръководи нашите решения за лечение", казват експерти.

Каква е връзката между тревожността и високото кръвно налягане?

Оказва се, че сърдечното здраве на вашите баби и дядовци също е от значение. Проучване от 2017 г. показва, че рискът от високо кръвно налягане се предава не само от родител на дете, но и от баба и дядо на внук. По-конкретно, високото кръвно налягане преди 55-годишна възраст при бабите и дядовците е свързано с наличието на хипертония при внука. Това се е запазило дори след като изследователите са контролирали други рискови фактори като физическа активност, прием на сол и алкохол. Нещо повече, внуците рядко живеели в същия град като бабите и дядовците си, което предполага, че те не споделят обща среда. Това проучване посочва голямата роля на гените за високото кръвно налягане, която все още трябва да бъде анализирана.

Извод

Гените не са съдба, когато става въпрос за високо кръвно налягане. Познаването на стойностите на кръвното налягане и предприемането на мерки за достигането им до необходимото ниво са начало. Промяната в начина на живот, евентуалният прием на лекарства и лечението на всички основни заболявания могат да помогнат за предотвратяване на инфаркт и инсулт.

Източник: The Healthy

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com