Разберете кое е най-ефикасното домашно лекарство за псориазис?

29583
Разберете кое е най-ефикасното домашно лекарство за псориазис?
Снимка: iStock/Guliver

Псориазисът е дълготраен кожен проблем, чието преодоляване не е от лесните задачи пред пациента. Оптимално за страдащите от него е да се подлагат на редовни прегледи при дерматолог и да изпълняват неговите указания.

Съществуват някои домашни средства с доказана ефективност в по-леки или умерени случаи, които може да са подходящо допълнение към процедурите, посочени от лекаря. Кое е най-ефикасното лекарство за псориазис сред тях, зависи от конкретния случай и всеки пациент трябва да реши за себе си.

1. Компреси от алое вера.

Сокът от това растение, който е подобен на желе, може да се използва за облекчаване на сърбежа, против зачервяване и дори да помогне за заздравяването на петната, намалявайки продължителността на пристъпите. Алое вера е богато на вещества с доказани лековити свойства. Разрежете лист на растението по дължина. С лъжица извадете съдържанието му отвътре. След това този натурален гел трябва да се нанесе пряко върху мястото с псориазис, като се увие с чист компрес и бинт. Оставете така направения компрес да действа 20-30 минути на ден и измийте само с вода. С цел по-добър резултат този компрес е препоръчително да се използва до 3 пъти дневно в продължение поне на 4 седмици. Това е едно от най-ефикасните домашни лекарства за псориазис.

Каква е разликата между екзема и псориазис?

2. Миене с лайка.

Цветовете на лайката съдържат ценното етерично масло хамазулен, което може да се прилага с цел намаляване на възпалението при кожни заболявания. По-конкретно, в случай на псориазис, хамазуленът в лайката изглежда води до образуването на друго вещество - левкотриен B4 (LTB4), а то предотвратява формирането на плаки и облекчава симптомите на псориазиса. 4 супени лъжици цвят от лайка, за предпочитане свеж, се заливат с 500 мл вряла вода. Оставете тази настойка да престои 5 до 10 минути. Прецедете микстурата и я оставете да се охлади. Намокрете петната от псориазис и оставете да изсъхнат. Това миене може да се прави след къпане или до 3 пъти на ден. Друг вариант, при по-сериозни случаи или с по-силни симптоми, е да потопите чиста марля в запарката и да я налагате върху кожата по 20-30 минути, от 3 до 4 пъти на ден. Крайно ефикасно лекарство за псориазис, приготвено в домашни условия.

3. Лапа от невен.

Макар и по-малко популярен от лайката, невенът е цвете, което има отлични обезболяващи, противовъзпалителни е лековити свойства. Поради тези си свойства често се използва в природната медицина за лечение на кожни заболявания, включително псориазис, най-различни екземи, даже в миналото против проказа. Размачкайте 3-4 цвята от невен в хаванче. Наложете сместа върху петната от псориазис, като я оставите да действа 15-до 20 минути. Накрая измийте кожата с вода (само с вода!) и нека да изсъхне, без да я бършете. Някои хора са алергични към етеричните масла в състава на невена; ето защо, ако се появят неприятни реакции, като например чувство за парене по кожата, сместа бързо се отстранява и мястото се измива с течаща вода. Много ефикасно лекарство за псориазис, приготвено в домашни условия.

10 златни правила за грижа за кожата на лицето

4. Сок от кресон.

Сокът от кресон е отличен вариант заради своя пречистващ ефект, който спомага за елиминирането на токсините от тялото и намаляване на честотата на псориазисните пристъпи. Просто смесете в блендер 70 грама кресон с чаша вода и пийте най-малко 3 пъти на ден. Суров кресон, например, във вид на салати, също е много добър начин за подпомагане на лечението на псориазиса. Но е крайно важно да се избягват тлъсти храни, мазно месо, тлъсти колбаси, консервирани храни, тъй като те допълнително допринасят за увреждането на кожата.

Повече по темата споделя дерматологът д-р Мануел Рейш.

Внимание! Статията е информативна и не може да замени консултацията с лекар!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com