Храните, които могат да са най-опасни за здравето

31966
Храните, които могат да са най-опасни за здравето
Снимка: iStock/Guliver

Най-вероятно не сте подозирали, но трябва да бъдете внимателни, когато ядете следните храни, тъй като могат да ви навредят.

Риба тон 

Тя е една от най-масово консумираните риби в цял свят и… попада в рисковата група. Особено прекалената употреба на бяла риба тон може да доведе до отрицателен ефект върху развитието на нервната система при децата и бебетата, още докато са в утробите на майките си.

Гъби 

Някои видове, които се срещат в природата, може да предизвикат отравяне и дори да доведат до смърт. Някои гъби, които можете да откриете дори в собствената си градина, са способни да предизвикат халюциногенен ефект, а други могат да причинят много по-сериозни увреждания или дори смърт. Важно е да не ядете гъби, за които не сте сигурни, че са безопасни.

Фъстъци 

Една от основните причини за смърт, причинена от хранителна алергия, е алергията към фъстъци. Според публикация на "Тайм", за периода 1997 – 2000 г. алергията, предизвикана у децата от фъстъци, се среща два пъти по-често.

Яйца 

Яйцата са основен хранителен продукт за много хора, но според здравните експерти, често избухването на салмонелоза е свързано именно с консумацията на яйца. При неправилна употреба на този продукт предизвиканата от бактерията на салмонелата инфекция може да се предава от човек на човек. Затова яйцата трябва да се съхраняват в хладилник и да се приготвят правилно. Основно правило е да се избягват храни, които съдържат сурови яйца. Лесен тест може да ви подскаже дали яйцата са пресни. Пуснете яйцето в съд с вода и ако легне на дъното, значи е прясно, а ако изплува, по-добре да го изхвърлите.

Сурови храни, които може да са опасни за здравето

В днешно време консумацията на сурови храни се е увеличила. Много хора препоръчват зеленчуците да се консумират сурови, но трябва да бъ...

Кафе 

За много от нас кафето е неизменна част от ежедневието. Трябва да подчертаем, обаче, че освежаващата напитка крие в себе си и немалко рискове. Наред с разни странични явления като пожълтяване на зъбите, безсъние и обезводняване, кафето може да доведе до неприятни последици като изгаряне от трета степен ако върху кожата попадне горещо кафе.

Кренвирши 

Проучванията показват, че кренвиршите може да предизвикат задушаване у децата. В 20 % от случаите на задушаване по време на хранене при деца до 10-годишна възраст причината е била яденето на кренвирши.

Вреди ли пикантната храна - преценете сами

Лютите подправки и билки обогатяват вкуса на ястията, но се смята, че пикантната храна може да бъде опасна за стомаха. Преценете сами д...

Зелени зеленчуци 

Броколите са един от най-популярните зелени зеленчуци, но в същото време е класиран на първо място в списъка на опасните храни. Челните места на опасните продукти заемат и други зелени листни зеленчуци, които консумираме в суров вид: салата, спанак, рукола. Към тези зеленчуци трябва да се отнасяме с особено внимание, тъй като те често са източник на разпространение на бактерии като ешерихия коли. Затова зелените зеленчуци трябва да се мият старателно преди консумация.

Стриди 

Това е много търсен деликатес в скъпите ресторанти. Ако бъдат консумирани неправилно, обаче, могат да причинят много заболявания. Стридите живеят на океанското дъно и се хранят с планктон. Ако водата е замърсена с бактерии, стридите стават източник на тяхното разпространение. Затова при риболов и приготвяне на стриди трябва да се спазват определени правила. Яденето на сурови или недоварени стриди могат да причинят сериозни заболявания.

Източник: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои витамини са най-подходящи за прием през пролетта

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com