Храните, които помагат да бъде удължен животът

18888
Храните, които помагат да бъде удължен животът
Снимка: iStock

Хранителните ни навици са определящи за здравето ни. Спазването на продължителен хранителен режим не само ще намали риска от здравословни проблеми, но може да удължи и продължителността на живота. Ако искате да живеете дълго или поне да направите опит, то включете следните храни в менюто си за редовна консумация:

Орехи

Порция орехи на ден определено ще намали риска от сърдечно-съдови заболявания. Те са богати на Омега-3 мастни киселини. Това показват редица изследвания. Също така, подобряват храносмилателната система, от която също зависи продължителността на живота.

Морски дарове

Заедно с рибата те също са богати на омега-3 мастни киселини и трябва да присъстват по-често на масата. Този вид киселини удължават живота на клетките и по-скоро на ДНК. По този начин и общата продължителност на живота се увеличава.

Препоръчват се тихоокеанската сьомга, аншоата, херингата, скумрията и пъстървата.

Кафе

Кафето е много полезно, но в разумни количества. Богато е на полезни антиоксиданти, които се борят със свободните радикали. По този начин се предотвратява образуването на ракови клетки и намаляването на продължителността на живота.

Пълнозърнести храни

Те са богати на витамини от групата В. те са част от средиземноморската диета, която е с доказани ползи за здравето. Те намаляват холестерола, но заедно с него подобряват и обмяната на веществата и сърдечно-съдовата система.

Черен шоколад

Той има редица ползи за организма. Богат е на антиоксиданти, полезни мазнини и протеини. Доказано намалява кръвното налягане и риска от болести на сърдечно-съдовата система. Около 17% от хората, които консумират черен шоколад, имат по-малък риск от преждевременна смърт, според британски учени.

Листни зеленчуци

Това е друга храна, която трябва непременно да присъства на трапезата. Те са бедни на калории и това ги прави идеални за спазване на диета и отслабване. Веществата в тях са полезни и за намаляване на риска от старческа деменция. Подобряват паметта и мисловната дейност и спокойно можете да ядете по 1 порция на ден от тях, че дори и повече.

Боровинки

Те са едни от най-полезните от горските плодове. Също така, имат и едни от най-силните противоракови действия. Фитохимикалите се борят с редица сложни и сериозни заболявания, като: сърдечносъдовата система, нервната система, храносмилателната система. Тези вещества, които се казват антоцианини, увеличават еластичността на кръвоносните съдове като по този начин улесняват кръвообращението и намаляват кръвното налягане.

Консумирайки тези храни, то значително ще подобрите здравословното си състояние. В началото може да не забележите промяна, но с времето ще намалите теглото си, кръвното ще се нормализира и вие ще се чувствате по-добре и енергични.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com