Имате главоболие - ето как да се справите с него

47146
Имате главоболие - ето как да се справите с него
Снимка: iStock/Guliver

Главоболието е едно от най-срещаните неприятни усещания в забързаното ни ежедневие. Според Световната здравна организация нaд 47% oт възpacтнитe по света cтpaдaт oт такъв тип болка.

Дори да не се замисляме, то почти винаги е признак или реакция на даден процес в организма ни. Не е никак лесно да се установи причината за дискомфорта - именно затова трябва да бъдем особено внимателни колко често се повтаря болката, какъв е интензитетът ѝ, както и обстановката и времето, в което неприятното усещане се появява.

В тази връзка е от особена важност да установим точния вид на дискомфорта. Според Международната класификация за главоболие (МКГ) има два основни вида:

1. Първично

2. Вторично 

По-често срещано е първичното, а към него спадат: тензионно, клъстерно, мигрените (мигренозно). Тук обаче се включват и някои по-редки главоболия – като такова, породено от кашлица, също от напрежение, както и сексуалното главоболие.

Вторичното главоболие вече се дължи на травма на тила или главата, или наранявания, вътречерепен хематом, смущения в кръвното налягане и др.

Тук ще разгледаме най-честите първични дискомфорти, свързани с напрежение или болка в главата, както и начините да ги облекчим или да се предпазим от тях.

Както споменахме, първичните се разделят на няколко основни вида:

1. Тензионно

2. Клъстерно

3. Мигренозно

Първият вид е най-разпространеният (тензионно). Обикновено се причинява от стягането на мускулите на скалпа и врата. Причината може да се крие в много неща, например схващане на раменете заради заболяване, неправилна стойка, недоспиване, стрес и др. Болката се чувства от двете страни на главата, но колкото и да е неприятна, най-често не е рискова за вашето здравословно състояние.

Как да избегнем болката?

Прибегнете до масаж на слепоочията. Той отпуска и така има шанс да облекчите болката. Друго важно в тези ситуации е да съумеете да се отпуснете. Както казахме, този тип болка е много често следствие на преумора, стрес и напрежение. Обърнете внимание и на стойката си по време на работа, ако имате неудобен стол – сменете го веднага.

Китайска техника за справяне с главоболието

Стара китайска техника ни показва как да се борим срещу главоболието и други проблеми с помощта на една точка, в която са съсредоточени...

Клъстерно главоболие: То се среща много рядко, въпреки това е много болезнено и неприятно. Интересно е, че точната причина за неговата поява не е установена, но има предположения, че е свързано с анормално функциониране на нерви в мозъка. Характерното при него е неговата периодичност, групирането на пристъпите във времето. Пристъпът може да спре изведнъж и да се възобнови отново след време. Болката започва от едната страната, засяга и областта около ухото. Понякога след симптомите са хрема, запушен нос и зачервяване.

Как да избегнем болката?

Смята се, че причината за отключването на този тип главоболие са тютюна и алкохолните напитки. Затова, ако страдате от него, трябва да избягвате цигарите и алкохола. Ако вече го усетите, можете да изтискате един лимон в чаша минерална вода и да добавите хималайска сол. Някои казват, че тази смес е чудотворна.

Мигренозно

За съжаление мигрените са все по-разпространени в наши дни. От тях страдат голяма част от хората на планетата, но най-често засягат жените. С какво е характерна мигренозната болка – тя обикновено е остра, пулсираща и е само от едната част на главата. Усилва се с течение на времето. Като времетраене може да продължи от няколко часа до няколко дни, като обикновено е на цикли, които се повтарят около два, три пъти в годината.

С този лесен трик главоболието ще изчезне за по-малко от минута (ВИДЕО)

Много хора страдат от често главоболие. Сигурни сме, че след толкова много празници през декември, главоболието е зачестяло. Но това не...

Образно казано усещането е сякаш някой да ви забива остър предмет. Този вид главоболие е най-неприятното и непоносимото, защото води до неработоспособност, дикомфорт и пречи на нормалното протичане на ежедневието ви.

Как да избегнем болката?

Страдащите от мигрена трябва да почиват по време на пристъпа. Препоръчват се тъмни и тихи помещения. Може да пробвате с някоя народна рецепта – например: половин супена лъжица маточина се залива с гореща вода и престоява така 30 мин; приема се 2-3 лъжици няколко пъти на ден.

Други билки, която помагат при мигрена, са кантарион, липов цвят и розмарин. При чести кризи и силни болки най-добре да се консултирате с невролог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com