Ишиас - симптоми и лечение

103170
Ишиас - симптоми и лечение
Снимка: Pixabay.com

Болките в гърба и кръстта могат да бъдат в различни форми и размери. Може да пламне веднага след нараняване или да се появи бавно и мистериозно за период от месеци. Тя може да бъде внезапна и краткотрайна (остра) или дълготрайна (хронична).

Лекарствата без рецепта помагат при някои видове болки в гърба, но само мощни лекарства и операция могат да поправят други.

Понякога е трудно да се идентифицира източникът на болката в гърба, но друг път можете да го определите лесно. Ишиасът е едно от тези заболявания, които е доста лесно да се разкрият. 

Какво е ишиас

Обикновено ишиасът започва с херния или разместен диск в лумбалната (долниата) част на гръбначния стълб. Прешлените ви (костите, които изграждат гръбнака) са разделени и подплатени с плоски, гъвкави, кръгли дискове от съединителна тъкан. Когато дискът се износи - поради нараняване или от друго - неговият мек център може да започне да се изтласква от твърдия външен пръстен.

8 доказани ползи за здравето от фурмите

Фурмитe ca eдин oт oнeзи плoдoвe, кoитo ca хeм ужacнo вкуcни, хeм изключитeлнo пoлeзни зa нaшeтo здрaвe. Cлaдкoтo лaкoмcтвo e дoбър изт...

Когато дисковата херния оказва натиск върху нервите около нея, това може да причини много болка, когато това се случи със седалищния нерв.

Седалищният нерв е най-дългият нерв в човешкото тяло. Започва в долната част на гърба и се разделя, за да се движи през бедрата, задните части, краката и стъпалата от двете страни. Костните шпори и гръбначната стеноза (стесняване) също могат да оказват натиск върху седалищния нерв в долната част на гърба. Когато това се случи, това може да доведе до много проблеми по целия нерв.

Най-отличителният признак на ишиас е болка, която се излъчва от долната част на гърба или отстрани в краката ви. Може да варира от лека болка до остра, силна болка. Можете също да получите изтръпване и слабост в крака или стъпалото.

Рискови фактори

- Възраст. Повечето хора, които получават ишиас, са на възраст между 30 и 50 години.

- Тегло. Излишните килограми могат да окажат натиск върху гръбнака ви, което означава, че хората с наднормено тегло и бременните имат по-голям шанс да получат ишиас.

Всичко, което трябва да знаем за бенките

Бенките са често срещан вид растеж на кожата. Те се появяват като малки, тъмнокафяви петна и се причиняват от струпвания на пигментиран...

- Диабет. Тази болест също може да причини увреждане на нервите.

- Вашата работа. Вдигане на тежко или продължително седене на стол - все фактори, които може да повредят дисковете.

Лечение на ишиас

Повечето хора с ишиас се оправят след няколко седмици без операция. Лекарства без рецепта като Ибупрофен и Напроксен могат да помогнат за облекчаване на болката, въпреки че те трябва да бъдат само краткосрочно решение.

Вашият лекар може също да препоръча да поставите лед в долната част на гърба за няколко дни и след това да преминете към сгряващи мазила за няколко дни. 

25 безценни съвета за здраво сърце

Сърцето е двигателят на човешкото тяло – ако то не работи правилно, нито един орган няма да функционира нормално. Предлагаме ви...

Първата ви реакция, ако разберете, че имате ишиас, може би ще е, че трябва да си починете няколко дни. Всъщност е по-важно да продължите да се движите. Ако седите неподвижно, нервът ще продължи да се дразни на това място. Движението ще намали възпалението.

Ако домашните лекарства не работят, лекарят вероятно ще ви предпише по-силни лекарства, като противовъзпалителни средства или мускулни релаксанти. Можете също да опитате стероидни инжекции, физиотерапия, акупунктура или мануална терапия.

Ако болката ви продължава повече от 3 месеца, може да е време за операция. Посетете незабавно вашия лекар, ако ишиасът причинява силна болка и слабост, изтръпване и загуба на функциите на пикочния мехур или червата.

източник: www.webmd.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com