Известен наш диетолог се обяви против данък "вредни храни"

11709
Известен наш диетолог се обяви против данък "вредни храни"
Снимка: Getty Images / Guliver

Въвеждането на данък „вредни храни“ е неефективна мярка за справяне с проблемите на наднорменото тегло и затлъстяването в България. Това съобщи в официално становище председателят на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания и изпълнителен член на борда на Европейската академия на науките по хранене доц. д-р Светослав Ханджиев.

Според специалистa, който има 40-годишен опит като интернист и диетолог, опитите да се подходи към проблема със затлъстяването единствено чрез фокусиране само върху някои съставки или групи храни и напитки няма да доведе до успешни резултати. Доц. д-р Ханджиев посочва и, че препоръката или забраната на дадени хранителни продукти трябва да става на базата на индивидуалното здравословно състояние, възрастта, двигателната кулура и др. Терминът „вредни храни“ не може да обхване хранителните нужди на различните групи потребители, смята той. Всеки продукт или съставка, които са одобрени за употреба в Европейския съюз, могат да се консумират като част от балансиран хранителен режим. В това отношение, няма вредни продукти, а по-скоро нездравословни хранителни режими, твърди експертът и призовава за създаване на браншови контролни организации, които да следят какви храни консумираме.

Бюджетът може да загуби 60 млн.лв. приходи заради данък "вредни храни"

Въвеждането на данък върху т.нар. „вредни храни“ в размер на между 3 и 10% ще има подчертано негативно въздействие върху и...

Ханджиев припомня, че сме на пето място в Европа по затлъстяване сред децата, но смята, че за борба с проблема приоритетното оръжие са информационните кампании. Българските деца стоят пред компютъра и телевизора по 25,7 часа на седмица - затова е нужно да им бъде разяснена на достъпен език ползата от здравословния живот и движението, като това трябва да стане в училище, смята доцентът.

Припомняме, че данък "вредни храни" е идея на здравния министър Петър Москов, но все още няма оформено законово предложение. Самият министър заяви, че голямата трудност е какво точно да се включва в термина "вредни храни".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Може ли да се ядат ягоди при диабет
Може ли да се ядат ягоди при диабет

Един от подходящите плодове за диабетиците са ягодите. Гликемичният индекс (индикатор, който отразява скоростта на увеличаване на глюкозата...