Яйца - как е правилно да се съхраняват и готвят, за да се запази витамин Д в тях

21176
Яйца - как е правилно да се съхраняват и готвят, за да се запази витамин Д в тях
Снимка: Istock

Учени от университета в Нюкасъл установиха, че условията на съхранение и методите на готвене влияят на нивото на витамин D в кокошите яйца. Научната статия е публикувана в списание Foods.

Правилно съхранение и готвене на яйцата

Екипът от учени стига до извода, че ако яйцата се съхраняват на стайна температура, витамин D се запазва по-добре. Ето защо, за да запазите хранителните вещества, е по-добре да не поставяте продукта в хладилника. 

Що се отнася до метода на готвене, за да запазите витамин Д, е по-добре да сварите яйцата или да ги сервирате като омлет.

Тази разядка с яйца и сирене е вашето спасение при неочаквани гости

Известно е, че витамин D помага за поддържането на здрави кости, зъби и мускули, а също така е важен за укрепване на имунната система. Освен това, някои проучвания също показват, че хората с ниски нива на витамин D имат по-висок риск от развитие на сезонно афективно разстройство, което е особено често срещано през зимните месеци.

Яйцето е един от най-добрите източници на протеини, които са необходими за растежа и възстановяването на тъканите в човешкото тяло. Протеинът също помага за намаляване на апетита и поддържа усещането за ситост за дълго време.

Яйцето съдържа желязо, което играе важна роля в хемопоезата и доставката на кислород до органите и тъканите. Редовната консумация на този продукт може да помогне за предотвратяване на анемия и да подобри цялостното ви здраве.

Коментираният продукт съдържа различни антиоксиданти, като левцин и селен, които помагат за защитата на клетките от свободните радикали и предотвратяват развитието на различни заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания и рак.

В състава на тази храна влизат и омега-3 мастни киселини, които са важни за здравето на сърцето и мозъка. Те помагат за понижаване на холестерола, подобряват мозъчната функция и помагат за нормализиране на кръвното налягане.

Важно е да се отбележи, че при консумацията на яйца трябва да се спазва умереност и да не се превишава препоръчителното количество. Винаги се консултирайте с лекар или диетолог, за да определите оптималното количество яйца за вашето здраве и индивидуални нужди.

Яйцето също така съдържа витамин B7 (биотин), който е важно хранително вещество за здрава коса и нокти. Биотинът насърчава растежа на косата и предотвратява косопада. Освен това помага за укрепване на ноктите ви, като ги прави по-малко чупливи и напукани.

Освен това яйцата съдържат витамин Е, който е антиоксидант и предпазва косата и ноктите от увреждане, причинено от свободните радикали. Витамин Е също помага за подобряване на кръвообращението в скалпа, насърчавайки здравия растеж на косата.

Лекар: Това са най-полезните яйца за възрастните хора

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com